Rusija je u subotu rekla da bi ubrzano raspoređivanje moderniziranog taktičkog nuklearnog oružja B61 u bazama NATO saveza u Europi snizilo “nuklearni prag” i da bi Rusija taj potez uzela u obzir prilikom razvijanja vlastitih vojnih planova.

Ruska invazija na Ukrajinu izazvala je najveću konfrontaciju između Moskve i zapada od Kubanske raketne krize 1962., kada su se dvije hladnoratovske svjetske supersile najviše približile nuklearnom ratu.

Rusija posjeduje otprilike 2,000 komada taktičkog nuklearnog oružja u funkciji dok Sjedinjene Američke Države imaju oko 200, od kojih se polovica nalazi u bazama u Italiji, Njemačkoj, Turskoj, Belgiji i Nizozemskoj.

Američki list Politico je objavio da je SAD na sastanku NATO-a iza zatvorenih vrata rekao da će ubrzati raspoređivanje modernizirane inačice oružja B61, B61-12, pri čemu će novo naoružanje stići u europske baze u prosincu, nekoliko mjeseci ranije nego što je planirano.

“Ne možemo ignorirati planove da se modernizira nuklearno oružje u Europi”, rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksandr Gruško za novinsku agenciju u vlasništvu ruske države RIA.

Bomba B61-12, dugačka 3.6 metara, sadrži slabiju nuklearnu bojnu glavu nego ranije verzije, no preciznija je i može prodrijeti ispod zemlje, prema istraživanju koje je provela Federacija američkih znanstvenika.

“Sjedinjene Američke Države ih moderniziraju, povećavaju im preciznost i smanjuju moć nuklearnog naboja, to jest, pretvaraju ovo oružje u ‘oružje bojišnice’, stoga smanjuju nuklearni prag”, rekao je Gruško.