Ruski Istražni odbor priopćio je u ponedjeljak da je otvorio kazneni postupak protiv tužitelja i sudaca Međunarodnog kaznenog suda (ICC) koji su u petak izdali nalog za uhićenje predsjednika Vladimira Putina zbog optužbi za ratne zločine.

Odbor, odgovoran za istrage teških zločina, rekao je da nema temelja za kaznenu odgovornost ruskog predsjednika Putina, a šefovi država uživaju apsolutni imunitet od jurisdikcije stranih država.

Postupci tužitelja ICC-a pokazuju znakove kaznenog djela prema ruskom zakonu, priopćio je Odbor istaknuvši da je tu riječ o svjesnom optuživanju nevine osobe za zločin i “pripremanju napada na predstavnika strane države, koji uživa međunarodnu zaštitu, kako bi se zakomplicirali međunarodni odnosi”.

Ruski potez je simbolična gesta prkosa kao odgovor nalog za uhićenje Putina, kojim su on i povjerenica za prava djece optuženi za ratni zločin deportiranja djece iz Ukrajine u Rusiju.

Kremlj je odluku ICC-a nazvao nečuvenom, ali pravno ništavnom, budući da Rusija nije potpisnica ugovora kojim je osnovan ICC.