Rusija je u srijedu izjavila da odluka Washingtona da prestane dijeliti neke podatke o svojim nuklearnim snagama prema ugovoru o kontroli naoružanja Novi START neće potaknuti Moskvu da preispita vlastitu odluku o suspenziji svog sudjelovanja u paktu.

Sjedinjene Države objavile su u utorak da će prestati razmjenjivati neke informacije o svojim nuklearnim snagama nakon što je predsjednik Vladimir Putin u veljači naredio Moskvi da obustavi vlastito sudjelovanje.

Rusija je u srijedu objavila da će se dobrovoljno pridržavati dogovorene granice o broju nuklearnih bojevih glava koje može rasporediti bez obzira na korak SAD-a.

“Dobrovoljno smo se obvezali pridržavati se središnjih kvantitativnih ograničenja postavljenih tim ugovorom”, rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov u intervjuu za državnu novinsku agenciju RIA. “To je to. Naš stav ne ovisi o tome hoće li nam Amerikanci predati svoje podatke ili neće”, rekao je.

SAD je ostao stranka u sporazumu i još uvijek je obvezan slati podatke, dodao je.

“SAD, za razliku od Rusije, nije formalno suspendirao Ugovor. Sukladno tome, dužni su u potpunosti poštovati njegove odredbe”, rekao je Rjabkov.

Putin je prošlog mjeseca suspendirao sudjelovanje Rusije u sporazumu rekavši, bez pružanja dokaza, da je Zapad bio izravno uključen u ukrajinske napade na baze ruskih strateških bombardera duboko unutar ruskog teritorija.

Rekao je da su zahtjevi NATO-a da Rusija dopusti inspekcije svojih nuklearnih baza prema Novom START ugovoru stoga apsurdni.

Potpisan 2010., a trebao bi isteći 2026., ugovor Novi START ograničava broj strateških nuklearnih bojevih glava koje obje zemlje, najveće svjetske nuklearne sile, mogu rasporediti.

Prema njegovim uvjetima, Moskva i Washington ne smiju rasporediti više od 1550 strateških nuklearnih bojevih glava i 700 kopnenih i podmorničkih projektila i bombardera za njihovu isporuku.

I Sjedinjene Države i Rusija rekle su da se nuklearni rat nikada ne može dobiti i nikada se ne smije voditi. Ali sukob u Ukrajini potaknuo je Rusiju da opetovano upozorava da će koristiti bilo koje oružje u svom arsenalu da se obrani ako samo postojanje ruske države bude ugroženo.