Zapadna poduzeća isporučila su Rusiji u prvih 10 mjeseci 2023. dijelove koji se mogu koristiti za vojnu proizvodnju u vrijednosti 2,9 milijardi američkih dolara unatoč sankcijama, objavio je u srijedu ured ukrajinskog predsjednika.

Kijev vrši pritisak na svoje saveznike da postrože sankcije Rusiji i spriječe njihovo zaobilaženje, upozoravajući da Moskva i dalje uvozi vojnu robu za rat u Ukrajini.

Ruski uvoz vojne robe 2023. iznosio je 90 posto u odnosu prema razini prije početka invazije na Ukrajinu u veljači 2022., objavio je ured predsjednika Volodimira Zelenskija.

Ured se poziva na istraživanje radne skupine koju je vodio šef Zelenskijeva ureda Andrij Jermak zajedno s bivšim američkim veleposlanikom u Moskvi Michaelom McFaulom.

Istraživanje se fokusiralo na ruske pokušaje zaobilaženja sankcija na vojnu robu.

“Proizvodi više od 250 zapadnih poduzeća pronađeni su u uzorcima uništenog ili zaplijenjenog ruskog oružja”, objavio je Zelenskijev ured.

Kijevski ekonomski fakultet, koji je sudjelovao u istraživanju, objavio je da je gotovo 2800 stranih dijelova pronađeno u ruskoj vojnoj opremi, uključujući hipersonične projektile Kinžal.

“Zapravo, 95 posto svih dijelova pronađenih u ruskom oružju na bojištu potječe od proizvođača u koalicijskim zemljama, a 72 posto samo od poduzeća sa sjedištem u SAD-u”, navodi se u istraživanju.

Rusija to nije komentirala.