Rusija i Ukrajina su se u nedjelju ponovno optuživale za granatiranje nuklearne elektrane Zaporižja, najveće u Europi, smještene na jugu Ukrajine i pod okupacijom ruskih snaga.

Moskva i Kijev se već mjesecima međusobno optužuju za granatiranje elektrane koja je u blizini crte bojišnice.

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi ocijenio je da je “dobrih desetak” zračnih udara za vikend bilo “bez ikakve sumnje namjerno i ciljano”, ali za njih nije optužio ni ruske ni ukrajinske snage te je situaciju ocijenio “vrlo ozbiljnom”, u razgovoru za francusku mrežu BFMTV.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da “režim u Kijevu ne prestaje s provokacijama kako bi prijetio katastrofom u nuklearnoj elektrani Zaporižja”.

Ukrajinske snage su u subotu i u nedjelju ispalile na elektranu dvadesetak “granata velikog kalibra”, navodi se u priopćenju ministarstva.

One su eksplodirale između 4. i 5. energetskog bloka i ciljale su krov “zgrade za posebnu namjenu” blizu tih blokova, navodi isti izvor.

U toj “zgradi za posebnu namjenu” čuva se nuklearno gorivo, dodao je čelnik ruskog proizvođača nuklearne energije Rosenergoatoma Renat Karča, prenosi službena ruska agencija TASS.

Unatoč granatiranju, “razina radioaktivnog zračenja u okolici elektrane odgovara propisanoj”, ističe se u priopćenju ruskog ministarstva obrane.

Ukrajinska nuklearna agencija optužila je pak Rusiju da je granatirala postrojenja elektrane.

“Jutros, 20. studenog 2022., nakon brojnih ruskih granatiranja, najmanje je 12 zračnih udara zabilježeno na postrojenja nuklearne elektrane Zaporižja”, rekao je Enerhoatom, optuživši Ruse da “organiziraju još jednu nuklearnu ucjenu i cijeli svijet dovode u opasnost”.

“Ima ih koji misle da je nuklearna elektrana legitiman vojni cilj, što je nevjerojatno”, zaprepastio se glavni direktor IAEA-e.

“Tko god bio, prekinite tu ludost!”, pozvao je Grossi, istaknuvši: “Ljudi koji to čine, znaju kamo gađaju. To je bez ikakve sumnje namjerno i ciljano”.