Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u subotu je rekao da su odluke koje je skupina G7 donijela u Japanu usmjerene na “dvostruko obuzdavanje” Rusije i Kine, a Kina je optužila zapadne zemlje da se upleću u njezina unutarnja pitanja.

Lavrov je na konferenciji za medije ponovio rusku tvrdnju da zapad koristi rat u Ukrajini kako bi Rusiji nanio strateški poraz.

„Zadatak je postavljen glasno i otvoreno – poraziti Rusiju na bojnom polju, no ne samo to, eliminirati je kao geopolitičkog suparnika”, rekao je šef ruske diplomacije.

„Pogledajte odluke o kojima se raspravlja i koje se usvajaju danas na skupu G7 u Hirošimi, a kojima je cilj dvostruko obuzdavanje Rusije i Kine”, dodao je.

G7 je ranije priopćio kako su se članice dogovorile da će pojačati sankcije protiv Moskve i smanjiti izloženosti Kini. Pozvale su Peking da primora Rusiju na zaustavljanje vojne agresije i povlačenje snaga s ukrajinskog teritorija.

I kinesko ministarstvo vanjskih poslova usprotivilo se priopćenju G7 i požalilo Japanu kao organizatoru skupa.

Ministarstvo je priopćilo kako G7 ignorira zabrinutost Kine te da je napada i miješa se u njena unutarnja pitanja, uključujući Tajvan.

U Hirošimu je u subotu stigao i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij i susreo se s indijskim premijerom Narendrom Modijem, francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, talijanskom premijerkom Giorgiom Meloni te britanskim premijerom Rishijem Sunakom.

„Francuska je otpočetka rame uz rame s vama. Bit ćemo tu do samog kraja”, rekao je Macron Zelenskiju.

Modi je na sastanku izrazio podršku dijalogu i diplomaciji, objavio je njegov ured na Twitteru. Zelenskij je na Telegramu napisao kako je indijskog čelnika upoznao s humanitarnim potrebama njegove zemlje i formulom za mir koju predlaže Kijev te pozvao Indiju da sudjeluje u njezinoj primjeni.

Dolazak ukrajinskog čelnika u Japan događa se dan nakon što je američki predsjednik Joe Biden u petak predstavnicima G7 rekao da Washington podržava zajedničku obuku ukrajinskih pilota za upravljanje borbenim zrakoplova F-16.