Rusija je u ponedjeljak povela sveobuhvatan napad na infrastrukturu u različitim dijelovima Ukrajine, zbog čega je 80 posto stanovnika glavnoga grada Kijeva ostalo bez vode, a “stotine mjesta” bez struje.

Ukrajinska vojska je izvijestila da je “više od 50 krstarećih raketa” palo na Ukrajinu, dva dana pošto je Moskva optužila Kijev da je dronovima napao njezinu flotu u Crnome moru.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su “sve mete pogođene”.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u ponedjeljak navečer je rekao da je telefonom razgovarao s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom i zahvalio mu na pošiljci protuzračnog oružja koje ipak nije moglo presresti sve ruske rakete. “Moramo postaviti protuzračni štit iznad Ukrajine”, napisao je na Twitteru.

U Kijevu, gdje su novinari AFP-a u ponedjeljak rano čuli barem pet eksplozija, “80 posto stanovnika” je bez vode, objavio je na Telegramu gradonačelnik Vitalij Kličko, dodajući da je “350.000 kućanstava bez struje”.

Premijer Denis Šmihal rekao je da je “raketama i dronovima gađano deset oblasti, pri čemu je oštećeno 18 objekata većinom povezanih s energetskim sustavom”.

“Stotine mjesta” su ostale bez električne energije “u sedam ukrajinskih oblasti”, dodao je.

Ovi novi sveobuhvatni napadi događaju se pošto je Moskva za vikend objavila da više neće sudjelovati u ugovoru o izvozu ukrajinskih žitarica životno važnih za cijeli svijet.

Predsjednik Zelenskij je nakon razgovora s UN-ovim glavnim tajnikom Antoniom Guterresom rekao da je njegova zemlja odlučna u nakani da “i ubuduće bude jamac svjetske prehrambene sigurnosti” i nastavi izvoz žitarica.

“Razgovarao sam s UN-ovim glavnim tajnikom Antoniom Guterresom. Potvrdio sam da će se Ukrajina zauzimati za ugovor o izvozu žitarica”, napisao je Zelenskij na Twitteru.