Ovogodišnje, 59. Vinkovačke jeseni održat će se od 13. do 22. rujna sa središnjom temom “Ruke šokačkih uspomena”, najavljeno je u petak na prvoj sjednici Organizacijskog odbora te tradicijske manifestacije.

„Ovogodišnja tema želi nas vratiti u neka davna, pomalo zaboravljena vremena, ali vremena koja vjerno čuvamo upravo zahvaljujući čuvarima Šokadije – baki i djedu. Kao središnje figure na pozornici ‘Vinkovačkih jeseni’ svojim će životom i nikada ispričanom pričom zaintrigirati emocijom, ali i nas približiti emocijama koji nas vežu uz bake i djedove”, pojasnio je autor scenarija i redatelj svečanosti otvorenja Marko Sabljaković.

Podsjetio je da su programi otvorenja “Vinkovačkih jeseni” dosad bili posvećeni snašama, bećarima, curama i momcima, ali nikada starijima, koji to zaslužuju.

Predstavljen je i plakat ovogodišnje manifestacije na kojem je središnji lik dječak iz Andrijaševaca kod Vinkovaca odjeven u narodno ruho iza kojeg stoje njegov pradjed, a u pozadini baka iz obližnjeg Nuštra s krunicom u rukama.

„Jasna je tu simbolika. Baka moli, dok pradjed zaštitnički drži praunuka za nadlakticu. U plakatu je utkano mnogo emocija, poseban je, drugačiji, priča svoju priču i šalje snažnu poruku”, poručio je Sabljaković.

Predsjednik Organizacijskog odbora, gradonačelnik Ivan Bosančić siguran je da će u rujnu Vinkovci opet biti centar hrvatske tradicijske kulture.

“Tema će prikazati ono što je svaka šokačka obitelj radila, a živjela je od svojih ruku. Te su ruke stvarale, molile, mazile, branile naš kraj, ali i stvorile prekrasnu tradicijsku kulturu s kojom se danas ponosimo”, rekao je Bosančić.