Na današnji dan 28. prosinca 1991. poginuli su Vrbovčani Damir Rubenčić i Dubravko Smolec u Gornjoj Subockoj kod Lipika. Oni su bili pripadnici 51. samostalne boje Hrvatske Vojske.

Izaslanstvo 51. samostalne bojne Vrbovec, predstavnici Hrvatskog časničkog zbora, HVIDR-e i Grada Vrbovca te članovi obitelji poginulih posjetili su u Gornjoj Subockoj mjesto njihove pogibije i obilježili 27. obljetnicu pogibije.

polaganje1

Izaslanstvo je posjetilo i spomen obilježje braniteljima na gradskom groblju u Lipiku te spomen obilježje Trokut u Novskoj. Prije odlaska u Gornju Subocku, Drago Smolec, Dubravkov otac i Sandra Tišljarec Damirova sestra te izaslanstvo zapalili su svijeće i položiti vijence na njihovom grobu na groblju u Vrbovcu te kod spomenika „ Hrvatska kocka“ u gradskom parku u Vrbovcu.

polaganje4

Damir Rubenčić i Dubravko Smolec bili su pripadnici 1. voda 51. samostalne bojne Vrbovec, a poginuli su samo deset dana nakon što je bojna upućena na zapadnoslavonsko bojište.

Damir Tomljenović se sjeća: Zajedno u rovu s Dubravkom i Damirom koji su poginuli bili smo i Dražen Jendriš Cimbra koji je teško ranjen i ja koji sam lakše ranjen. Drago mi je da se pripadnici 51. samostalna bojne sjećaju naših prijatelja Damira Rubenčića i Dubravka Smoleca. Njihova žrtva nije bila uzaludna, jer smo ostvarili samostalnu i neovisnu Republiku Hrvatsku.

polaganje3polaganje

Dragan Vicković/prigorski.hr