Rode vole ljude, ljudi vole rode i ta veza je stoljećima neraskidiva. Postoje brojne priče i legende o rodama koje većinu svog života provedu kraj čovjeka, gnijezde se u selima, na krovovima kuća, crkava, vatrogasnih domova, štagljevima, stupovima od Elektre, a hrane na poljoprivrednim površinama.

Već tjednima svakodnevno pratimo što se događa u gnijezdu naših roda. Slijedom te nevjerojatno povezanosti i ove godine možete uživo pratiti što se događa u gnijezdu bijele rode, testirati svoje znanje i zaigrat kviz o rodama, pridružiti se biciklijadi kroz sela bijelih
roda te sudjelovati u nagradnom foto natječaju na temu bijele rode.

Biciklijada “Put bijele rode“ ove godine vas vodi kroz pitoma naselja, šumu i cvjetne livade te uz cvrkut ptica do Krašograda. Plavetnilo neba preko zelenih krošnji stabala koja lagano zaranjaju u savršenstvu tišine, boja, života, mirisa i tajnovitosti prirode, najbolja su pozivnica da se pridružite po osmi puta, u srijedu, 1. svibnja 2024. godine od 10.00 sati u Krašogradu.

Staza u dužini 21,5 km s nekoliko uspona srednje je zahtjevna. Najveći dio staze je asfaltni, manji dio staze je makadam (cca 1 km). Vozit će se lagano, očekivano trajanje vožnje je 3 sata uz kraća zaustavljanja. Stazu možete pogledati na linku trasa biciklijade. Bit će organizirano vođenje uz kratka zaustavljanja.

Prijave se primaju do 25. travnja do 12:00 sati na mail: [email protected] ili putem linka prijava. Prvih 100 sudionika dobiva majicu.

Turistička zajednica općine Pisarovina i Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije za sve sudionike biciklijade organizira:

– ulaz u spomen kuću „Titanic“
– vođene vježbe zagrijavanja i istezanja
– mjerenje šećera i tlaka
– poklon paket s majicom
– za djecu smo pripremili radionice i igre u Krašogradu
– ručak i vodu
– osigurana je biciklistička pratnja, medicinska pomoć i prateće vozilo

Više o biciklijadi možete pročitati na linku.

Za sve ljubitelje fotografije i prirode organiziramo i nagradni foto natječaj na temu bijele rode u ciljem promicanja važnosti zaštite i očuvanja ove strogo zaštićene vrste. Fotografije moraju biti snimljene isključivo na području Zagrebačke županije, a svaki autor popunjavanjem i slanjem prijavnice potvrđuju autentičnost snimljenih fotografija neovisno jesu li fotografije snimljene foto aparatom ili mobitelom.

Krajnji rok prijema fotografija je petak, 2. kolovoza 2024. do 11 sati. Najbolje fotografije izabrat će žiri i pratitelji Facebook stanice JU Zeleni prsten Zagrebačke županije a Javna ustanova će ih otkupiti.

Više o natječaju na linku.

Koliko poznajete rode? Znate li koliko je roda visoka, koliki ima raspon krila, koje vrsta roda boravi u Hrvatskoj ili čime se rode hrane? Testirajte svoje znanje i zaigrajte kviz o rodama na linku.

Svakako javite svoje rezultate.

Zanima li vas kako se rode hrane, kako izražavaju nježnost i ljubav prema partneru, tko othranjuje ptiće, jesu li rode monogamne ili ipak mijenjaju partnere, možete zaviriti u njihove živote i doznati putem linka Tajanstveni život roda. Zahvaljujući kameri koja prati život roda 24 sata na dan, na gnijezdu u selu s najvećim brojem roda u Zagrebačkoj županiji u Donjoj Zdenčini, treću godinu za redom pratimo život istog para. Uživajte u tajanstvenom životu roda,
možda se i vi zaljubite u njih kao i one u naš prekrasan i bajkovit krajolik.

Plakat_Biciklijada_2024_Put bijele rode_page-0001