Putnici koji stižu u američki glavni grad uskoro bi mogli slijetati u “Međunarodnu zračnu luku Trump” ako nekoliko predanih republikanskih zastupnika uspije u svojoj zamisli koja je, po svemu sudeći ipak unaprijed osuđena na propast.

Trumpovi pristaše u Zastupničkom domu ovaj su tjedan pokrenuli inicijativu za preimenovanje glavne zračne luke u Washingtonu u znak poštovanja prema bivšemu predsjedniku koji se natječe za povratak u Bijelu kuću.

Zračna luka trenutačno nosi ime Johna Fostera Dullesa, državnog tajnika iz pedesetih godina prošlog stoljeća, dok je drugi aerodrom u gradu, manji, nazvan po bivšemu predsjedniku Ronaldu Reaganu.

Kongresmen Guy Reschenthaler, zamjenik predsjednika kluba zastupnika Republikanske stranke u Zastupničkom domu, rekao je da inicirao zakon o promjeni imena jer je Trump bio, kako je kazao, “najbolji predsjednik u mom životu”.

“Pošto milijuni domaćih i međunarodnih putnika prolaze zračnom lukom, nema boljeg simbola slobode, napretka i snage nego da čuju ‘Dobrodošli u međunarodnu zračnu luku Trump’ dok slijeću na američko tlo”, rekao je Reschenthaler.

Teško je povjerovati da će inicijativa uspjeti jer je i potpora republikanaca u donjem domu neizvjesna, a demokrati ionako kontroliraju Senat.

Kampanja je uslijedila odmah nakon prvog travnja i izazvala sarkastične podsmjehe demokrata.

“Dulles je stara, ružna zračna luka koju nitko ne želi vidjeti. Stoga mislim da je ovo prikladna ideja”, rekao je demokratski kongresnik Brendan Boyle.