Rektor Sveučilišta u Zagrebu Stjepan Lakušić rekao je u srijedu da je svako uhićenje koje se dogodi na Sveučilištu udarac za instituciju i njezine sastavnice, komentirajući uhićenja na Geodetskom fakultetu, te jek naglasio da Sveučilište osuđuje bilo kakve nepravilne aktivnosti.

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) potvrdio je danas kako je pokrenuo istragu protiv 29 osumnjičenih i jedne tvrtke zbog sumnje na subvencijske prijevare i zlouporabe na Geodetskom fakultetu, teške ukupno dva milijuna eura, od čega 1,7 milijuna na štetu proračuna EU.

Rektor Lakušić je u izjavi novinarima osudio svaku eventualnu nepravilnost.

“Svaki takav događaj je, naravno nekakav udarac za sastavnice i za Sveučilište. Jedino moramo čekati dok cijeli proces ne završi, da se ustanovi je li bilo onoga što se stavlja na teret ili nije bilo takvih aktivnosti”, rekao je Lakušić nakon svečane sjednice Senata Sveučilišta.

Sveučilište, naravno, osuđuje bilo kakve aktivnosti ako su bile nepravilne u odnosu na ono što se traži, a ovdje govorimo o znanstvenim projektima koji se financiraju, dodao je.

Tužiteljstvo, naime, navodi kako postoji sumnja da su dekan i profesor na Geodetskom fakultetu, od svibnja 2019. do studenoga 2023., organizirali postupke javne nabave za robe, usluge i radove za četiri projekta ukupne vrijednosti od 5,9 milijuna eura, 85 posto sufinancirana sredstvima Europske unije.

Ta su se četiri projekta, navodi EPPO, odnosila na procjenu rizika od prirodnih katastrofa, studiju o klimatskim promjenama, održivi razvoj morskih ekosustava i snimanje objekata kulturne baštine oštećenih u potresu.

“Ako je nečega bilo, naravno to osuđujemo, a i dalje ćemo se truditi i ukazivati na transparentnost i način koji pristoji akademskoj zajednici. A akademska zajednica mora biti ona, ako i postoji neki problem u društvu, koja će javno kazati da treba raditi određene promjene kako se takvo nešto ne bi ponavljao. Jer jedino tako se čuva društvo i okruženje u kojem živimo i radimo”, poručio je rektor Lakušić.