Tijekom 2015. morski psi potpuno neizazvani izveli su dosad rekordan broj napada na ljude – 98, pokazala je evidencija utemeljena na podacima koje su prikupili znanstvenici iz svih dijelova svijeta, upozoravajući da bi uzrok tome moglo biti povećanje temperature oceana i mora.

Tijekom prošle godine evidentirano je dvostruko više fatalnih napada na ljude nego prethodne, 2014. godine, kada je broj kobnih ishoda bio u rangu s prosjekom evidentiranim u prethodnih deset godina, rekao je direktor Međunarodnoga registra napada morskih pasa, koji djeluje pri floridskom sveučilištu i posjeduje podatke od 1958., George Burgess, dodavši da je 98 ničim izazvanih napada morskih pasa za deset više od rekorda zabilježenog 2000. godine.

Napadi morskih pasa događaju se većinom u sjevernijim dijelovima oceana koji okružuju Sjedinjene Države, budući da povećanje njihove temperature mami razne vrste morskih sisavaca koji ranije nisu ondje obitavali, kazao je Burgess. Kao primjer je naveo rijedak i neuobičajen incident u kojemu je morski pas iz čista mira napao Njujorčanina dok je daskao u oceanu blizu Long Islanda.
“S obzirom na trend globalnog zagrijavanja ubuduće možemo očekivati još takvih napada u dijelu oceana sjeverno od Virginije te na drugoj strani ispred obala Kalifornije, upozorio je Burgess.
Objasnio je kako se pretpostavlja da su neuobičajeno visoke temperature oceana uz obalu Sjeverne i Južne Karoline utjecale na povećanje broja napada morskih pasa tijekom prošle godine, kada ih je bilo čak 16. Među njima su i dva iznimno rijetka odvojena napada na dvoje djece u razmaku kraćem od jednog sata.
Pred Floridom je 2015. evidentirano 30 napada morskih pasa, što je polovina od 59 ukupno zabilježenih u Sjedinjenim Državama. Nakon SAD-a, rekordan broj napada morski psi izveli su u Australiji (18) te 8 u Južnoafričkoj Republici.
hina
fah