Izaslanstvo Narodne stranke – Reformista položilo je u četvrtak vijence na grob Savke Dabčević-Kučar u povodu 11. godišnjice njezine smrti, istaknuvši je kao jednu od najvažnijih političarki moderne hrvatske povijesti koja bi trebala biti uzor drugima.

“Savka Dabčević-Kučar jedna je od najvažnijih političarki moderne hrvatske povijesti koja bi danas mogla i trebala biti uzor ne samo političarima u Hrvatskoj, već i svim građanima”, izjavila je potpredsjednica stranke i saborska zastupnica Natalija Martinčević na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Istaknula je da su njezino poimanje politike, djelovanje, čisti i jasni stavovi uglavnom u potpunoj suprotnosti današnjem poimanju i viđenju politike, dnevnopolitičkim prepucavanjima i često ignoranciji naših političara kojoj svjedočimo.

“Savka je uvijek govorila da politika bez jasnih, etičkih i moralnih stavova nije politika. Na taj način promišljaju i Reformisti, na tim temeljima su nastali Reformisti i s tim temeljima ćemo nastaviti djelovati”, poručila je Martinčević.

Savka Dabčević-Kučar rođena je na Korčuli 6. prosinca 1923. godine, a preminula je u Zagrebu 6. kolovoza 2009. godine. Bila je ekonomistica, profesorica i političarka. Jedna je od ključnih figura hrvatskoga proljeća, zagovornica promjena u gospodarskom sustavu na temelju slobodnijeg djelovanja tržišta, kao i reforme federacije u smjeru veće samostalnosti i ravnopravnosti republika.

Stranku HNS osnovala je 1990. godine i bila je njezina prva predsjednica do 1994., kada ju je naslijedio Radimir Čačić, koji je sada predsjednik Reformista. (Hina)