Na zadnjoj izbornoj skupštini Udruge P.O.I.N.T. Križevci, u pretposljednjem danu 2016., izabrano je novo vodstvo. Dosadašnjeg predsjednika Marija Rajna naslijedio je novoizabrani predsjednik Damjan Tkalec, student druge godine ekonomije. Iako je široj javnosti manje poznat, radi se o veoma aktivnom mladom Pointovcu, iza kojeg već stoje rezultati.

U međunarodnoj selekciji odabran je u rujnu prošle godine za sudjelovanje u programu ‘Developing Digital Youth Work’, koji se održavao u Oulu u Finskoj, dok je koncem protekle godine odabran za sudjelovanje u 3. ciklusu Studentskog programa Akademije za politički razvoj (ARP).

damjan-tkalec1

Damjan Tkalec, sa samo dvadeset i dvije godine preuzima jednu od najjačih i najaktivnijih križevačkih udruga P.O.I.N.T. Između njegovih novopreuzetih i redovnih studentskih obveza, kratko smo razgovarali o programu, planovima i njegovoj percepciji Križevaca očima mladih ljudi koji grade budućnost, ovdje ili negdje drugdje.

– Rođeni sam Križevčanin, trenutno na drugoj godini studija ekonomije u Zagrebu. U Udrugu sam se učlanio u ljeto 2015., jer sam tu počeo prepoznavati potencijal, gdje bih mogao vidjeti i sebe i prostor za osobni napredak, ali i da pomognem koliko mogu u jednoj lokalnoj priči. Sjećam se rečenice mojeg profesora s prava (gdje sam studirao dvije godine), kako je najteže uspjeti tamo odakle dolaziš.

Prepoznao sam se u tome, te sam odlučio što više svojeg djelovanja usredotočiti na ove lokalne okvire, ne želim se previše ‘odati’ Zagrebu. U ovom angažmanu vidim idealnu priliku da se malo vratim u lokalnu problematiku. Udruga mi je kroz zadnju godinu dana pružila mogućnosti sudjelovanja u treninzima, akademijama… tako sam se našao u jedno za mene zanimljivoj priči. Sviđaju mi se odnosi u udruzi, našao sam se tu i mogu reći da se tu osjećam sigurno – uvodno je za prigorski.hr rekao čelni čovjek Udruge P.O.I.N.T. Damjan Tkalec.

Znači li to da se izdvajate iz ovoga vladajućeg trenda studiranja za inozemnu karijeru, ili barem za Zagreb, odnosno da želite svoj životni projekt realizirati ovdje u Križevcima?

Trudim se ovdje napraviti jednu održivu priču, želio bih ostati ovdje, dok o inozemstvu razmišljam sve manje i manje. Ne znam kako će kroz koju godinu izgledati Križevci, ali želim se realizirati baš ovdje.

Za naše čitatelje mogli biste dati jedna kraći uvod o Udruzi kojoj ste od prije nekoliko dana na čelu?

Udruga P.O.I.N.T. osnovana je 2004 godine, kao inicijativa lokalne ekipe, a ovaj akronim znači Promicanje Obrazovanja, Informiranja, Novinarstva i Tehnologija. Dakle u žarištu su mladi, educiranje, osposobljavanje mladih za tehnologije, provedbe projekata koji su od interesa za zajednicu, poput Sajma studija, naših festivala, a programi proteklih godina pokazuju da je jedna takva priča potrebna ovom gradu.

Kako prepoznajete trenutak u kojem preuzimate Udrugu?

Stanje je stabilno, u dobrom je stanju, te ne predviđam neke drastične zaokrete. Članstvo je prepoznalo ideju nas nekoliko mladih koji smo se nedugo uključili, te imamo snage pomoći pogurati ovu priču na još jednu višu razinu. Dosadašnji su projekti jako dobri i nastavit ćemo ih raditi i dalje, a istovremeno s novim projektima pogurati ovu priču na još višu razinu.

Trenutno već kreću pripreme za Culture Shock Festival, u suradnji s Glazbenom školom preuzimamo Večeri udaraljkaša. Kao novost mogu najaviti europski projekt koji sam razvio na edukaciji kod eurozastupnice Ivane Maletić, projekt pod nazivom E-volontering. Pokušavamo članstvu predstaviti aktivizam i volonterstvo kao odličnu platformu budućeg razvoja. Za to sam ostvario dobre kontakte na edukaciji u Finskoj, imamo partnerske organizacije iz Slovenije, a javila nam se i talijanska organizacija Movimento Difesa del Cittadino, čiji je predsjednik član Europske komisije i vodi radnu grupu za Digital Youth Agenda. Iznimno sam polaskan što su naš projekt prepoznali kao nešto na čemu žele surađivati kao partneri.

Uskoro očekujemo Culture Shock Festival, kojeg ostvarujete u suradnji sa jednako agilnom Udrugom K.V.A.R.K.?

Pripreme počinju uskoro, realizacija u trećem – četvrtom mjesecu, za sada ne bih o programu, o tome ćete biti veoma brzo obaviješteni. Ovaj je festival postao jedan od najznačajnijih kulturnih događaja u gradu, ako ne i najznačajniji. Nadamo se da će ove godine biti još i bolji, mada je i protekli bio odličan. Bilo bi mi drago kad bismo o Culture Shock Festivalu za koju godinu govorili kao o glavnom događaju po kojem će se ovaj grad prepoznavati. Mnogo toga naravno ovisi o financijama.

Kad ste spomenuli financije, je li Udruga zadovoljna proračunskim praćenjem od strane Grada, odnosno, je li prema Vašem mišljenju to praćenje proporcionalno onome što Udruga vraća u vidu ponuđenih programa?

Uvijek može bolje. Obzirom na kvalitetu naših programa, neko malo osjetljivije sudjelovanje proračunskih sredstava znatno bi nam olakšalo i ubrzalo neke projekte i procese.

Nadajmo se da će to biti uskoro prepoznato. Zahvaljujem na razgovoru.

Zdenko Balog/prigorski.hr

foto: Zdenko Balog/prigorski.hr