RAZGOVOR S POVODOM Ana Marija Ambrušec – autorica knjige “Heraldička baština križevačko-kalničkog kraja”

19. svibnja 2020. Autor: prigorski.hr Intervjui RAZGOVOR S POVODOM Ana Marija Ambrušec – autorica knjige “Heraldička baština križevačko-kalničkog kraja”

foto: Zdenko Balog


Literaturu o kulturno-povijesnoj baštini Križevaca i križevačkog kraja, posljednjih je mjeseci obogatilo vrijedno izdanje ‘Heraldička baština križevačko-kalničkog kraja’, mlade autorice Ane Marije Ambrušec iz Gradeca. Iako se grbovi i grbovnice pojedinih obitelji, potkalničkog plemstva, te općina i gradova često dotiču na margini pojedinih tema, ovo je pionirski pothvat s namjerom da se sabere i objavi cjelovitiji pregled heraldičke baštine križevačkog i kalničkog kraja sve do ranog novog vijeka, štoviše, da se sabere građa za katalog plemenitih obitelji s grbovima.

Knjiga nije nastala slučajno, već je posljedica interesa koji autorica pokazuje za ovu temu već kroz studentske dane.

– U mojem istraživanju privlačile su me pomalo interdisciplinarne teme koje povezuju povijest i umjetničko blago. Razdoblje ranog novog vijeka posebno je zanimljivo i bogato temama,  pa sam tokom studija realizirala znanstveno istraživanje o samoborskoj epigrafskoj građi 18. stoljeća. Mentorica mi je bila prof. dr. Mirjana Matijević Sokol, a rad je nagrađen Rektorovom nagradom.

Posebno me privukla heraldika zbog ljepote građe i zbog priča koje se kriju iza grbova. Tako je nastao i moj diplomski rad na Filozofskom fakultetu ‘Heraldička baština križevačko-kalničkog kraja’, pod mentorstvom Tomislava Galovića. Rad sam obranila prije dvije godine, te veoma brzo počela dograđivati materijal za monografiju jednakog naslova. Potporom nakladnika Meleagrina d.o.o., Hrvatskog grboslovnog i zastavoslovnog društva i Općine Kalnik, moja je proširena radnja ugledala svjetlo dana.

Sa velikim uzbuđenjem, autorica je očekivala predstavljanje knjige u križevačkoj Gradskoj knjižnici u ožujku ove godine. I kada je već bio određen termin i kada su već bili poslani pozivi, planove je promijenila sićušna tvar na granici između žive i nežive tvari.

– Da, u zadnji čas sve smo morali otkazati zbog korona-krize, sveopće karantene i obustave svih javnih okupljanja. Bilo mi je teško zbog toga, jer smo sve dogovorili, recenzenti su potvrdili termine, Knjižnica također. Ali to je viša sila. Novi termin? Da svakako, okolnosti su nam sklone i već razmišljamo o tome da knjiga bude predstavljena, kako smo zamislili. Bit će to uskoro, nadam se još prije ljeta.

Listam ovu vrijednu i atraktivnu knjigu sa željom da se autoričin plan realizira i da što prije dođe do čitalaca. Potkalničko plemstvo, križevačke obitelji, mnogo prezimena koja su i danas raširena ovim krajevima. Naravno, obitelji uhvate korijene, brojni naraštaji čuvaju prezime i tradiciju o Beli IV. i Šljivarima. Možda je i vaša obitelj ‘šljivarska’? Želite li znati ima li i vaša obitelj grb, i kako izgleda?  Strpite se, uskoro knjiga će vam biti u rukama.

Razgovarao: Zdenko Balog

Facebook Comments