Na Prigorskom radiju gostovao je Alen Miholić – Mićo. Križevčanin s irskom adresom od 2017. godine. Ono po čemu ga pamte brojni Križevčani, osobito nogometni amateri, jest da je bio prvi i jedini organizator malonogometne lige na području Križevaca.

-To smo pokrenuli mi iz Gračine, a liga se zvala „Dobrosusjedski odnosi“. Trajala je 3 sezone i, nažalost mojim odlaskom u Irsku ugasila se i liga – kazao je Miholić dodavši kako jako voli nešto organizirati tako da i na novoj adresi ne miruje.

alen miholic

-Htio sam okupiti naše Hrvate u Irskoj i krenulo je prvo s organiziranim gledanjem utakmica, pa smo organizirali predstave za djecu tri puta godišnje i to u gradu Cork, a mi smo inače smješteni u gradu Fermoy, koji je veličine Križevaca. Osnovali smo i malonogometnu ekipu i sad smo se prebacili i na veliki nogomet – pojašnjava Miholić.

Croatia Fermoy je naziv nogometnog kluba s kojim se sada natječe u zadnjoj ligi (kao u Hrvatskoj županijska liga op.a.) i jedna su od rijetkih hrvatskih organizacija. – Dvije godine smo dobili nagradu. Jedna je bila Večernjakova Domovnica, a druga za najpopularniju udrugu. Sada smo dobili i za najbolju amatersku sportsku momčad. S obzirom da nema baš takvih organizacija od strane Hrvata u Irskoj vrlo brzo se pročulo za nas. U zadnje vrijeme ipak su se naši ljudi počeli organizirati – kaže Miholić te dodaje kako imaju 28 registriranih igrača i gotovo 90 posto su Hrvati, ali nema ni jednog Irca.

alen miholic

-Njima je nogomet četvrti sport po popularnosti, ali su jaki, fizički u nogometu. Mi volimo tehnicirati i trenutno smo četvrti na tablici – kaže Miholić te dodaje kako klub zapravo prati malo Hrvata, jer većina njih je starosti od 25 do 40 godina i o Hrvatskoj loše misle, jer su iz nje morali otići. -Nije uopće lako s Hrvatima u Irskoj. Iznenadio sam se s takvim pristupom – pojasnio je Miholić.

-No, ima nas 30-ak koji smo stalno na hrpi. Većina tih nogometaša ima nekog iskustva. Evo ovdje igra i Ilija Zagorec, bratić od Danijela Zagorca, prvog golmana Dinama. Tu je odličan igrač Domagoj Mikleušević, koji dolazi iz Slavonije, i odlično igra i svima je zanimljiv. Bio je i na SP sa Socca reprezentacijom – kaže Miholić te naglasio kako ipak treba za sve to i financija te da su našli neke sponzore.

Što se tiče treniranja, Miholić kaže da su u početku trenirali 2 puta tjedno, a sada jednom i to zbog posla. Drugačije se ne može organizirati. -Mladi u Irskoj vole raditi noćne, jer su dobro plaćene. Teško je dobiti većinu, ali dobro, borimo se – rekao je.

-Često se čujem s Ivanom Vukovićem, koji je u upravi NK Radnik Križevci, i koji je jedan od osnivača ove malonogometne lige, kao i s Draženom Kemenovićem te im nudim da dođu s ekipama na pripreme u Irsku, sada kad imamo i klub u velikom nogometu – kroz smjeh kaže Miholić te je najavio da bi kroz 2 do 3 godine mogli pokrenuti i školu nogometu u Fermoyju, a u čemu bi sudjelovala i Vlada RH.

O povratku u Hrvatsku trenutačno ne razmišlja, ali kaže da će kroz godinu, dvije organizirati jedan festival, kao što je bila nekada Copacabara u Gračini.

Copacabara

Inače, FC Croatia Fermoy možete pratiti i preko svih društvenih mreža, a do sada su organizirali i prijenos utakmice preko YouTubea. Zanimljivo je da su se javili neki igrači iz Križevaca i Tučenika da bi došli igrati nogomet za FC Croatia Fermoy, ali Alen pojašnjava kako nemaju za to uvjete. -Jednostavno, ne možemo si to priuštiti, ali lijepo je za čuti da si nekome zanimljiv – kaže Miholić.

Što se tiče budućnosti kluba, Miholić kaže da je cilj opstati prvu godinu, a poslije vjeruje da imaju potencijala rasti  i napredovati, pa čak i do kraja. -Uz malo sreće, pokojeg sponzora, vjerujem da bi mogli kroz 5-6 godina doći do prve, druge lige. Lako je to u Irskoj – rekao je.

Za kraj se osvrnuo i na NK Radnik Križevci. -Oko kluba jednostavno vlada ludilo i drago mi je zbog toga. Osim kada je Dinamo dolazio ili Osijek, ne sjećam se kada je na stadion dolazilo ovoliko ljudi. Tabač je glavni (smijeh). S njim sam si jako dobar. Nekad samo zajedno išli i na utakmice Dinama – kazao je na kraju razgovora Alen Miholić.