Nova ravnateljica karlovačke Opće bolnice Karlovac (OBK) je internistica Ivana Kovačić, odlučilo je u petak Upravno vijeće bolnice, što znači da bolnica ima kontinuitet u upravljanju, jer je Kovačić od kraja prošle godine bila zamjenica prethodnog ravnatelja Nikše Antice.

Upravno vijeće je i obrazložilo da je kandidatkinja Kovačić ispunila uvjete propisane natječajem, te da je priložila kvalitetan program rada i razvoja OBK za četverogodišnje mandatno razdoblje.

Nova ravnateljica nije ni imala protukandidate jer se, stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik UV Kristijan Čujko, na natječaj osim nje prijavila samo još jedna osoba, ali je utvrđeno da je ta prijava bila nepotpuna.

Upravno vijeće je sredinom prosinca prihvatilo zahtjev Nikše Antice, inače pravnika, za prekid radnog odnosa, te je ostao na funkciji ravnatelja do kraja godine, a o razlozima odlaska javno je rekao samo da odlazi “zbog osobnih razloga”.

Njegovo je izvješće o radu bilo je prihvaćeno na Županijskoj skupštini, koja je osnivač bolnice, uz obrazloženje da je dug bolnice samo djelomično nastao za njegova mandata, da je većim djelom prenesen iz ranijih razdoblja.

Bolnica se kao i druge bolnice u Hrvatskoj suočava s odlaskom i manjkom i liječnika i medicinskih sestara, kaže ravnateljica Kovačić i najavljuje da će se za ostanak dosadašnjih i privlačenje novih kadrova boriti uvođenjem reda i stvaranjem što boljih odnosa među ljudima, da bi se što bolje i ugodnije radilo.

Naime, svojim Programom rada i razvoja OBK Kovačić je najavila da će poboljšati informatizaciju sustava, smanjiti liste čekanja, namjerava puno raditi na poboljšavanju komunikacijskih vještina zaposlenika, jer da im je to u bolnici “vrlo veliki problem”. Također se obvezala da će se smanjiti broj prekovremenih sati, nabaviti novi dijagnostički uređaji, prije svega  CT i MR, jer da bolnica njihovog ranga to mora imati. Najavila je da će dovršiti novu sistematizaciju radnih mjesta.

Naime, zadnjih mjeseci, posebno od ljeta, dio liječnika je anonimno i javno kritizirao upravljanje bolnicom, posebice zbog, kako su tvrdili, neprovođenja potrebne sistematizacije. Međutim Kovačić je već kao obnašateljica dužnosti ravnatelja počela raditi na sistematizaciji, te, kako je rekla Hini “traju natječaji za izbor tri pročelnika, internističke i kirurške djelatnosti, te za ginekologiju i opstetriciju, kao i za 36 voditelja odjela zdravstvenih i nezdravstvenih i za četiri pomoćnika ravnatelja; za sestrinstvo ustanove, za kvalitetu, za pravne poslove i za financijsko poslovanje”.