Nakon što su nespretni medijski naslovi “o otvaranju beauty salona za žene iz Ukrajine” doveli do zablude o stvarnom pravnom statusu tog salona, uzavrele su strasti pojedinaca koji su dovele do silnih negativnih komentara, govora mržnje i pogrdnih riječi na račun žena iz Ukrajine i na račun Gradskog društva Crvenog križa Vrbovec.

U povodu toga, ravnateljica Crvenog križa Vrbovec, Jelena Mucko, oglasila se na društvenim mrežama.

– Za sve poslovne postupke našeg Crvenog križa postoje pojašnjenja i argumenti za koje treba postojati samo interese da ih se čuje, analizira, da se malo promisli, a potom da ih se kritizira. Neovisno o analiziranju postupanja Crvenog križa, nigdje nema mjesta za iznošenje govora mržnje prema osobama iz Ukrajine iznošenje pogrdnih izraza o njima – napomenula je.

Dodala je da ukoliko nekom smetaju u Vrbovcu, onda o tome treba jasno progovoriti, bez uvreda, bez ‘repetiranja oružja!

– Možemo im lijepo pojasniti da Vrbovčani ponekad imaju dobre namjere, ali da ne žele da ih netko na duži rok inkomodira, da pojedine Vrbovčane smeta ako se iz nečijeg fizičkog izgleda ne može zaključiti da je jadan. No, Vrbovčani nisu takvi, Vrbovčani su topla srca, dobrih namjera i stoga nećemo dozvoliti da nekolicina “stručnjaka” diktira javno mnijenje o Vrbovčanima – istaknula je.

Naime, do velike zablude je došlo jer neke informacije nisu dovoljno razjašnjene.

Prvo, da postoje velike razlike između humanitarne akcije i donacija pravnih i fizičkih osoba. Humanitarne akcije pokreću se ciljano na način da se odmah utvrdi što se skuplja, za koga i potom se kontrolira da li je namjenski upotrijebljena. U humanitarnoj akciji obično sudjeluje veliki broj građana koji daju svoje dobrovoljne priloge i svi oni imaju pravo znati na što su se njihovi prilozi utrošili!

Donacije se zaprimaju od fizičkih i pravnih osoba na način da donator ima pravo odlučiti što će nekome donirati, u kojoj vrijednosti i za koju namjenu. Ako donacije daje pravna osoba (tvrtka) onda ona mora napraviti dokumente u kojim navode humanitarnu organizaciju koja ima obvezu voditi brigu o toj donaciji.

– U slučaju ovog našeg spornog salona, zaprimili smo donacije tvrtki koje su točno znale što i za koga doniraju i nitko od nas nema pravo tu donaciju koristiti za neke druge svrhe, mimo volje donatora, a mi imamo obvezu voditi brigu o toj opremi. Dakle, taj naš salon opremljen je opremom iz donacije u koju su Grad Vrbovec i CK Vrbovec investirali 0 kuna! Od početka dolaska nesretnih osoba iz Ukrajine, njima se donirala odjeća, obuća, hrana, higijena, bicikli, televizori, igračke za djecu, natikači…. i sad je problem što je netko donirao set za manikuru. Taj set su donirali vlasnici tvrtke čija je žena Poljakinja i koja suosjeća s ženama Ukrajinkama jer zna kako je teško biti stranac u tuđoj zemlji. Kome su oni s tim postupkom nanijeli štetu, tko to ima pravo spriječiti tu njihovu namjeru – pita se Mucko.

Crveni križ kao humanitarna organizacija nema pravo nikome zabraniti doniranje! Crveni križ također nema pravo prodati doniranu robu ili ju upotrijebiti u druge svrhe.

– Obzirom da su za potrebe osoba iz Ukrajine donirane brojne vrijedne donacije, proizlazi da je Crveni križ postao vlasnik nekoliko televizora, računala, opreme za manikuru, friziranje, pedikuru. Neka oprema mora biti u hotelu, npr. televizori koje je donirao Rotary klub, ali ova oprema za manikur, pedikuru, frizeraj sadrži hrpu sitnog inventara koja se počela raznositi i nestajati iz prolaznog prostora u hotelu gdje je bila odložena – objasnila je.

Pita se u čemu je onda grijeh Crvenog križa ako je tu opremu zbrinuo u kontrolirani prostor, planirajući daljnje korištenje te opreme i za druge svrhe shodno aktivnostima kojima se crveni križ bavi?

– Zašto je teško prihvatiti informaciju da salon nema komercijalnu svrhu, već je njegova svrha isključivo terapeutska, da služi za potrebe svih osoba iz Ukrajine koje borave u hotelu. Pri tome je sreća sreća da neke od njih imaju iskustva rada u frizerskom salonu, u salonu za manikuru. Donatori razumiju da je tim ranjenim dušama potrebna zanimacija, da je bolje da im omogućimo da se same zanimaju nego da stalno tražimo da ih netko besplatno ošiša, obnovi boju kose i sl. netočne su tvrdnje da nekog zapošljavamo u tom salonu, da nekom dajemo plaću za rad. Niti jedna usluga obavljena u tom salonu ne smije se naplaćivati stoga se nameće pitanje u čemu je onda problem – poručila je ravnateljica Crvenog križa.

295292567_1251583718981819_4944803154347908520_n

Poručila je kako se možemo na kraju zapitati čemu onda ti silni negativni komentari na društvenim mrežama, pogrdne riječi, izrazi mržnje?! Smatra da ako se netko ne slaže s tim postupkom Crvenog križa, može se obratiti izravno Crvenom križu. Neki su to učinili, pa su dobili podobre informacije iz kojih su shvatili da priča nije onako kako se to na prečac iz naslova zaključuje.

– Svakojaki razlozi mogu postojati, ali nema opravdanja za zastrašivanje žena iz Ukrajine, njihovim vrijeđanjem. Nema razloga za posezanje oružjem – zaključila je.

Za kraj dodala je kako su u Crvenom križu sigurni da mogu ponuditi objašnjenja i pojašnjenja na sve poslovne odluke, te da se uvijek rukovode interesima malog, ali agilnog Crvenog križa u kojem je ekipa, u vrlo kratkom roku došla do impozantnih rezultata.

– Ukoliko netko zna koristiti doniranu opremu, može nam se javiti, volontirati u tom salonu i pri tome usrećiti neko udomljeno dijete, neku osobu s invaliditetom, neku stariju usamljenu tužnu ženu. Prosipanje žući na društvenim mrežama nije nikog dugoročno usrećilo stoga svoju energiju nećemo gubiti na komentatore kojima ionako nitko ne može pomoći – rekla je.