Srednja škola Vrbovec dobila je odobrenje za upis jednog razreda tehničara za mehatroniku u školskoj godini 2024./2025. Tim povodom gošća Prigorskog.hr je ravnateljica Srednje škole Vrbovec Dubravka Borko.

Što nudi novo zanimanje?

– Radi se o četverogodišnjem zanimanju iz sektora Elektrotehnike i računalstva. Mehatronika je interdisciplinarno područje koje se temelji na elektrotehnici i strojarstvu te automatizaciji, informatici i robotici. Nastalo je kao rezultat napretka tehnike u kojoj više nema oštrih granica između pojedinih stručnih područja.

Za što se učenici obrazuju?

– Učenici se obrazuju za projektiranje i održavanje mehatroničkih sustava: strojeva, alata i uređaja koji su kombinacija strojarskih, računalnih, elektroničkih i automatskih
sklopova i sustava. Naglasak je na složenim sustavima za automatsku regulaciju s velikom primjenom u svakodnevnoj tehničkoj praksi. Nakon završenog četverogodišnjeg obrazovanja učenici stječu dobru podlogu za usavršavanje i nastavak školovanja na veleučilišnim i sveučilišnim studijima. Kompetencije koje se dobiju obrazovanjem za navedeno zanimanje predstavljaju spoj svih navedenih područja i vrlo im je široka primjena i mogućnost zapošljavanja.

Koje programe obrazovanja nudi Srednja škola Vrbovec?

– Srednja škola Vrbovec ima dugogodišnju tradiciju u obrazovanju i odgoju mladih ljudi. Prva generacija srednjoškolaca u Vrbovcu upisana je 1.9.1962. Danas se u Srednjoj školi Vrbovec obrazuje 477 učenika u sljedećim programima obrazovanja: opća gimnazija, ekonomija, trgovina i poslovna administracija: zanimanja ekonomist i prodavač, poljoprivreda, prehrana i veterina: zanimanje mesar, strojarstvo, brodogradnja i metalurgija: zanimanja automehaničar, autolimar, CNC operater/operaterka, instalater grijanja i klimatizacije, vodoinstalater, turizam i ugostiteljstvo: zanimanja kuhar i konobar.

Kakve rezultate postižu vrbovečki srednjoškolci?

– Učenici Srednje škole Vrbovec postižu iznadprosječne rezultate na ispitima državne mature i upisuju se na željene studijske programe. Dodatan vjetar u leđa daju nam i povratne informacije poslodavaca o našim bivšim učenicima i time nas potiču na otvorenost za nove metode i pristupe u učenju i poučavanju, uvođenje novih projekata, kontinuirano uvažavanje i praćenje potreba naših učenika. Također, važno nam je zadržati učenike osnovnih škola iz Vrbovca i okolice blizu mjesta stanovanja, a uvođenje novog četverogodišnjeg zanimanja u Srednju školu Vrbovec povećava tu mogućnost.

Detaljnije informacije o kurikulumu za stjecanje kvalifikacije Tehničar/tehničarka za mehatroniku, o mogućnostima stipendiranja učenika kao i odgovore na druga pitanja vezana uz nastavak školovanja možete dobiti na Danu otvorenih vrata Srednje škole Vrbovec koji će se održati 30.4.2024. u vremenu od 9 do 13 sati u školi.

281799123_513223377174918_7121350701953560197_nSŠVrbovec17 SŠVrbovec16 SŠVrbovec15 SŠVrbovec13 SŠVrbovec12 SŠVrbovec6 SŠVrbovec5 SŠVrbovec3 SŠVrbovec1 SŠVrbovec2 SŠVrbovec4