Obustavljena je istraga Općinskog državnog odvjetništva u Splitu koju su vodili protiv ravnatelja Doma za starije i nemoćne osobe u Splitu Ivana Škaričića, glavne medicinske sestre Zdravke Đapić-Kolak i liječnice Belite Šurjak zbog smrti 18 korisnika, doznaje se od odvjetnika Vinka Ljubičića.

Općinsko je državno odvjetništvo istragu otvorilo u studenom 2022. kada su ih osumnjičili za navodne propuste zbog kojih je korona virus prodro u Dom gdje je od komplikacija 18 korisnika umrlo, dok je 15 djelatnika bilo zaraženo, baš kao i 59 korisnika.

“Nakon što je saslušan čitav niz svjedoka, potom provedeno vještačenje, a zatim i dopuna vještačenja po našem prijedlogu, vještaci su utvrdili da zaista nije bilo nikakvih propusta u postupanju i izvršenju svih obveza koje je nalagao glavni i županijski stožer u domu. Pokazalo se da su oni u domu puno više i savjesnije radili znatno prije nego što je stožer propisivao pojedine nužne radnje”, izjavio je za Hinu odvjetnik Ljubičić.

Sumnjičilo ih se, među ostalim, da su postupili protivno Pravilniku o uvjetima i načinu obavljanja mjera za sprječavanja i suzbijanje bolničkih infekcija i protivno Programu za prevenciju i kontrolu infekcija povezanih sa zdravstvenom skrbi, da nisu u potpunosti provodili preventivne mjere, kao i da nisu poduzeli radnje za rano otkrivanje infekcije. Isto tako, sumnjičilo ih se da nisu pravodobno prijavili pojavu temperature i drugih simptoma, te da nisu uspostavili jasan i jednostavan sustav kretanja osoba unutar ustanove, niti su imenovali tim za kontrolu bolničkih infekcija koji svakodnevno provodi, prati i nadzire mjere sprječavanja, suzbijanja i kontrole infekcija povezanih s bolničkom skrbi.

Sve se pokazalo neosnovano, odnosno da su ravnatelj, glavna medicinska sestra i liječnica radili po pravilima što je rezultiralo obustavljanjem istrage.