RASTE BROJ UZGAJIVAČA SALERSA U HRVATSKOJ Mirko Devčić: Na liniji klanja dokazano je da smo na dobrom putu u načinu uzgoja u sustavu krava – tele

10. rujna 2020. Autor: prigorski.hr Intervjui RASTE BROJ UZGAJIVAČA SALERSA U HRVATSKOJ Mirko Devčić: Na liniji klanja dokazano je da smo na dobrom putu u načinu uzgoja u sustavu krava – tele


Mirko Devčić, predsjednik Udruge “Salers Croatia” i koordinator razvoja uzgoja u jugoistočnoj Europi osnovao je udrugu početkom 2016. godine, a pridružili su se uzgajivači iz cijele Hrvatske.

Među članovima najviše je mladih, a udruga je prošle godine od Ministarstva poljoprivrede dobila status uzgojnoga udruženja i uz podršku HAPIH-a preuzela upravljanje razvojem uzgoja za cijelu Hrvatsku.

PRO_5454

Primarni je cilj uzgoja proizvodnja rasplodnih grla za vlastite potrebe razvoja uzgoja, ali i za potrebe tržišta na području jugoistočne Europe.

Pasmina salers autohtona je francuska mesna pasmina s tragovima postojanja od 7000 godina, a danas raširena po svim kontinentima. Komparativne su prednosti pasmine ekonomska isplativost, životna bilanca, lako teljenje bez pomaganja, mirna i dobroćudna narav, otpornost i dugovječnost, jednostavan smještaj i ishrana, izvrstan prirast i iznimna kvaliteta mesa.

PRO_5626

Kvaliteta mesa dokazana je u klaonici u Mesnoj industriji Medven u Krašiću. Naime, za potrebe testiranja kvalitete uzgoja pripremljena su tri bika od 14-18 mjeseci i jedno muško tele staro 6 i pol mjeseci.

PRO_5551

Rezultati:

Bik 1 – 18 mjeseci, žive vage 685 kilograma, topli trup 424 kg, randman – 62 %

Bik 2 – 17 mjeseci, žive vage 622 kgm topli trup 377 kg, randman – 61 %

Bik 3 – 14 mjeseci, žive vage 570 kg topli trup 370 kg, randman – 65 %

Muško tele, 6,5 mjeseci, žive vage 370 kg, topli trup 240 kg, randman – 65 %

PRO_5474PRO_5484

S obzirom na način uzgoja u sustavu krava-tele, rezultati su u potpunosti ispunili očekivanja.

-Gotovo pet godina je trajala priprema za ovaj događaj. Očekivali smo i to se dokazalo na liniji klanja. Na dobrom smo putu u načinu uzgoja u sustavu krava – tele, a susret je imao i cilj ukazivanja na potrebu za udruživanjem uzgajivača s prerađivačima i trgovcima. To je neophodno da bi se meso našlo u kratkom lancu opskrbljivanja. Našli smo partnera koji nam je omogućio da tako nešto pokrenemo i to je od velikog i značajnog zajedničkog interesa – rekao je Devčić i uputio zahvale.

PRO_5728

-Vrlo smo zahvalni svima koji su na različite načine dali doprinos da se ovo testiranje uspješnosti našega uzgoja odradi visoko stručno i profesionalno, a posebno Mesnoj industriji MM Medven i obitelji Medven iz Gornjeg Prekrižja, Zavodu za specijalno stočarstvo pri Agronomskom fakultetu u Zagrebu i prof. dr. Anti Ivankoviću, te stručnim službama za klasiranje, ocjenjivanje i vrednovanje na liniji rasijecanja.

Zahvaljujemo članovima – uzgajivačima udruženja koji su uložili sav potreban trud da se bikove uzgoji i što bolje pripremi za testiranje. Veliku pažnju i podršku pružamo mladim uzgajivačima i početnicima, a osobito kod planiranja početka uzgoja.

PRO_5692

Uvijek smo otvoreni za kontakt i pružanje svih informacija o prednostima načina uzgoja u sustavu krava -tele. Uvijek se mogu dobiti informacije na telefon 098 266 931 – zaključio je predsjednik Mirko Devčić.

Prilog o cijelom događaju i o pasmini salers možete pogledi u nedjeljenoj emisiji HRT-a Plodovi zemlje.

PRO_5390PRO_5404PRO_5416PRO_5464PRO_5394PRO_5645PRO_5658