Rasistu s Reddita, koji je uhićen u Ivanić Gradu jer je vrijeđao strance, već se sudilo zbog nasilja, a i pred policijom je divljao s dignutom desnicom, piše u utorak Jutarnji list.

“Je*eni nigeru, odi doma u Indiju! (…) Ovo je naša zemlja, Hrvatska, ovo je Europa. Za bijele ljude, a ne za crnce”, neprimjerene su, najblaže rečeno, rečenice koje odzvanjaju u ušima svakog tko je pogledao sramotnu snimku objavljenu na Redditu tijekom vikenda, a izgovara ih na Europskom trgu u Zagrebu obrijano-nabrijani muškarac dostavljaču Wolta porijeklom iz Indije.

Zahvaljujući kvalitetnim dojavama i smjernicama koje su zaprimili odmah po objavi videa, zagrebački policajci su vrlo brzo otkrili identitet inicijatora govora mržnje koji je svojom primitivnom komunikacijom zapravo osramotio cijelu zemlju.

Riječ je o Jurju Mesiću (34) zvanom Juka iz Ivanić Grada, a njegovu lokaciju, na kojoj se začahurio, policija je pokušavala otkriti nepuna 24 sata. Paralelno s time su mu organizirali skriveni “doček” na adresi stanovanja, tako da ga je oko podneva, čim se ukazao u svom domu, policija odmah uhitila.

Temeljem sudskog naloga prvo je uslijedio pretres njegova doma, a možda policija uspije otkriti i druge lokacije po Zagrebu koje povremeno koristi. Nakon toga će uslijediti kriminalističko istraživanje zbog sumnje na javno poticanje na mržnju i nasilje.

Pod lupom tužiteljstva se svojedobno našao zbog tučnjave na Božić 2016. u Ivanić Gradu kada je ispred jednog lokala s prijateljem I. K. prišao oštećenom L. T. Tog poznanika je prvo, prema optužbi I. K., udario šakom u glavu, pa je pao na tlo, nakon čega su ga obojica udarala šakama i nogama po glavi i rebrima nanijevši mu teške ozljede glave.

Obojica su negirala da su sudjelovali u sukobu, ali ih je sud ipak 2019. nepravomoćno osudio na uvjetne kazne, piše novinarka Jutarnjeg lista Hajdi Karakaš Jakubin.