Raketa Blue Origin New Shepard uspješno je poletjela u utorak iz Teksasa, što označava povratak u svemir američke tvrtke koju je osnovao milijarder Jeff Bezos, više od godinu dana nakon nesreće.

Deset minuta nakon polijetanja, kapsula misije NS-24 – bez putnika, ali sa znanstvenom opremom – lagano je sletjela u pustinju na američkom zapadu, sudeći po video prijenosu uživo.

Ovaj povratak u svemir trebao bi omogućiti nastavak operacija svemirskog turizma za Blue Origin, koji je već odveo 31 bogatog znatiželjnika na putovanja od nekoliko minuta iznad posljednje granice, uključujući i samog Jeffa Bezosa.

“Potražnja za letovima New Sheparda dodatno raste i nadamo se da ćemo ubrzati našu učestalost letova 2024.”, rekao je Phil Joyce, potpredsjednik tvrtke.
Raketa je uspješno poletjela u Zapadnom Teksasu, a manje od 8 minuta nakon polijetanja, njegov višekratni pogonski stupanj sigurno je sletio na namjenski prostor, u sušnim ravnicama na jugu Sjedinjenih Država. Otprilike dvije minute kasnije, njegova je kapsula sletjela pomoću padobrana. Ukupno trajanje misije bilo je 10 minuta i 13 sekundi.

Na brodu nema ljudi osim opreme za izvođenje znanstvenih eksperimenata tijekom nekoliko trenutaka mikrogravitacije – kapsula je letjela do 107 kilometara iznad Zemlje, iza granice sa svemirom (100 km).

Na primjer, jedan od eksperimenata imao je za cilj bolje razumjeti kako se voda i plin kreću u okolini bez gravitacije.

Nesreća koja se dogodila u rujnu 2022. rezultirala je padom pogonskog stupnja rakete, a u tom trenutku raketa nije prevozila putnike.Istragu je otvorio američki zrakoplovni regulator (FAA), koji je u rujnu zaključio da je nesreću uzrokovala “viša radna temperatura motora od očekivane”.FAA je zatražila promjene od svemirske tvrtke prije nastavka letova. Ove “korektivne radnje” posebice su uključivale modificiranje dizajna određenih komponenti motora.