Rajn i Katanović najavili proračunsku sjednicu vijeća | Ulaganje u gradski stadion najveća investicija u 2021. godini

17. studenoga 2020. Autor: prigorski.hr Križevci Rajn i Katanović najavili proračunsku sjednicu vijeća | Ulaganje u gradski stadion najveća investicija u 2021. godini


U velikoj vijećnici Grada Križevaca gradonačelnik Mario Rajn  i predsjednik Gradskog vijeća Marko Katanović  održali su konferenciju za medije, a na kojoj su najavili nadolazeću sjednicu Gradskog vijeća, koja će se održati u četvrtak s početkom u 18 sati telekonferencijskim putem.

Katanović je uvodno kazao kako je na dnevnom redu 29 točaka, a najznačajnija točka je donošenje proračuna za 2021. godinu. Predsjednik križevačkog predstavničkog tijela kazao je kako će na dnevnom redu biti i analize poslovanja poduzetnika i stanju gospodarstva Grada Križevaca u 2019. godini, jer je to tema kojoj se daje premalo prostora. -U 2019. godini na području grada Križevaca poslovalo je 513 poduzetnika, koji su zajedno ostvarili 3,9 milijardi kuna prihoda, što je Križevce svrstalo na 24. mjesto od svih 556 jedinica lokalne samouprave. Po broju zaposlenih smo na 26. mjestu iste ljestvice, dok smo po broju poduzetnika na 34. mjestu. -pojasnio je Katanović dodavši kako su poduzetnici ostvarili 121 milijun kuna neto dobiti, a zapošljavaju 5015 osoba, dok je prosječna plaća oko 5000 kuna.

IMG_4571

-Ušli smo u zadnjih 6 mjeseci ovog mandata. Nama u križevačkom SDP-u, kao partneru u ovoj većini, važno je naglasiti kako imamo odličnu suradnji s gradonačelnikom Rajnom i njegovim suradnicima. Naša suradnja u ovoj četvrtoj godini je i dalje fer i korektna i oko svih stvari uvijek smo se usuglasili i ravnopravno surađivali. -kazao je Katanović.

IMG_4581

-Kao partneru izuzetno nam je bitna ova najveća investicija u 2021. godini, a to je ulaganje u gradski stadion s pratećim objektima, a za što će Grad izdvojiti oko 5,5 milijuna kuna. Taj prostor je godinama vapio, odnosno 40 godina s gotovo ni lipe nije uložilo u taj prostor i ovo je samo nastavak onoga što smo dolje započeli. To je rekonstrukcija atletske staze s borilištima, koja ide prema kraju. Nadalje, u tijeku su i radovi na pomoćnom igralištu. Naš nogometni klub Radnik Križevci, zajedno sa Školom nogometa, ostvaruje odlične rezultate u ligama u kojima se natječu i stvarno zaslužuju adekvatne uvjete za rad. Tako će se izgraditi novi pomoćni teren s umjetnom travom, dogradnja prostorija kao i nove natkrivene tribine te uređenje parkirališta ispred gradskog stadiona. -istaknuo je Katanović.

IMG_4572

Gradonačelnik Rajn kazao je kako predloženi proračun za 2021. godinu iznosi 130.434.900 kuna. -U situaciji gdje nam uslijed pandemije padaju prihodi, ali s uspostavom kampa građevinske tvrtke koja gradi drugi kolosijek pruge, očekujemo 400 novih dohodaka na području grada, jer upravo nam zakonom dio od poreza na dohodak pripada kao i pripadajući prirez. U sljedećem proračunu osjetit ćemo učinke tog megaprojekta. -istaknuo je.

Rajn se osvrnuo i na projekte za djecu i mlade. Tako je predviđeno 1,5 milijuna kuna za proširenje zgrade Dječjeg vrtića Križevci, a sufinancirat će se obrt za čuvanje djece registrirane na području grada Križevaca u iznosu od 100.000 kuna. -S obzirom da smo imali problem s upisom djece u vrtiće i da se javila inicijativa za pokretanje obrta za čuvanje djece kao što to imaju i drugi gradovi u Hrvatskoj, 2021. godine krećemo sa sufinanciranjem tog programa. -kazao je Rajn.

IMG_4582

-Pravo će ostvariti djeca rane i predškolske dobi koja nisu ostvarila pravo na upis u dječji vrtić na području grada. Grad će obrtnicima koji ispunjavaju uvjete za obavljanje djelatnosti dadilje sukladno Zakonu sufinancirati djelatnost u iznosu od 650 kuna mjesečno po djetetu. -pojasnio je križevački gradonačelnik.

Nadalje, tu je i projekt Future Hub Križevci za koji će se iz proračuna izdvojiti 350.000 kuna za adaptaciju zgrade u dvorištu knjižnice za potrebe uređenja u znanstveno-obrazovni centar. Projekt provodi Udruga POINT u partnerstvu s POU Križevci i Križevačkom astronomskom udrugom Perzeidi te Gradom Križevcima.

-Kroz projekt jačat će se ljudski potencijal provedbom edukacija za djecu i mlade iz STEM područja. Ono najbitnije je da ovaj projekt omogućuje povratak s rada iz inozemstva dva znanstvenika Križevčanina, Andreja Dundovića i Petra Pavlovića. Dok u današnje vrijeme znanstvenici odlaze na rad u inozemstvo, mi ih vraćamo u Hrvatsku. -naglasio je Rajn.

IMG_4584

-Cijeli ovaj prostro kod Gradske knjižnice sljedeće godine će biti u potpunosti uređen. Naime, provedbom novog EU projekta Cross-border wine routes 2, o čemu ste već pisali, uredit će se parkiralište kod Gradske knjižnice i ljetna pozornica. -kazao je Rajn dodavši kako će za Stem praktikume u srednjim školama izdvojiti 50.000 kuna.

Gotovo 400.000 kuna uložit će se u treću fazu proširenja Skate parka, dok se za uređenje i opremanje dječjih igrališta planira izdvojiti 800.000 kuna. -To je u skladu sa statusom “Grad Križevci – prijatelj djece”, a planira se izgradnja novog dječjeg igrališta u Ulici Drage Grdenića. -rekao je Rajn.

Za Aglomeraciju Križevci izdvojit će se 2.650.000 kuna, dok za razvoj vodoopskrbe “Grupni vodovod Križevci” se izdvaja 982.000 kuna. -Tu je u planu izgradnja magistralnog cjevovoda Carevdar-Glogovnica-Osijek Vojakovački, izgradnja vodovodne mreže u Bojnikovcu, bušenje novog bunara na crpilištu Trstenik te izgradnja vodovodne mreže u naselju Stari Đurđic. -kazao je Rajn.

Oko 470.000 kuna predviđeno je za uspostavljanje i opremanje zajedničkih prerađivačkih kapaciteta. -Osigurat ćemo prostor u Razvojnom centru i tehnološkom parku Križevci koji će služiti za preradu i pakiranje proizvoda. Ovo će pomoći našim poljoprivrednicima, osigurati im lakši plasman proizvoda te povećati količinu finaliziranih proizvoda. -pojasni je Rajn.

IMG_4586

Rajn je najavio i dodatna uređenja na području grada, pa je tako 500.000 kuna predviđeno za uređenje parka u Tomislavovoj ulici, 300.000 kuna za uređenje odnosno završetak spomen obilježja križevačkim braniteljima iz Domovinskog rata, 300.000 kuna za projektiranje i izgradnju parkirališta kod željezničke stanice u Križevcima, 250.000 kuna za izgradnju nogostupa u Zagorskoj ulici, 500.000 kuna za rekonstrukciju biciklističke staze u Ulici Nikole Tesle, 600.000 kuna za izgradnju parkirališta u Ulici Frana Gundruma kao i rekonstrukcija dijela ceste u toj ulici, 700.000 kuna za rekonstrukciju parkirališta u Ulici Matije Gupca, 300.000 kuna za rekonstrukciju parkirališta u Prigorskoj ulici te 448.800 kuna za nastavak uređenja Velike dvorane Hrvatskog doma.

IMG_4573

Također, s 250.000 kuna sufinancira se uspostavljanje Državnog arhiva u Križevcima te će je osigurano 200.000 kuna za postavljanje sigurnosnih kamera na ulazima u grad.

-Još jedan važan projekt je “Livin streets”, koji je financiran sredistvima European Climate Initiative u iznosu od 151.000 kuna, a čiji je cilj informirati lokalne zajednice o mogućnostima stvaranja kvalitetnijih prijedloga i inicijativa u transformaciji stambenih blokova, mobiliziranje lokalne zajednice i povezivanja u zajedničkoj transformaciji sukreiranjem programa i plana investicija te promicanje jedinstvenog pristupa i jačanje kapaciteta lokalne zajednice. -istaknuo je na kraju gradonačelnik Križevaca Mario Rajn.

Konferenciji za medije prisustvovali su i Gradski pročelnici Sandra Vuketić, Ivan Biškup i Sandro Novosel.

IMG_4577 IMG_4565 IMG_4574 IMG_4575

Facebook Comments