Iz Radničke fronte u srijedu su odbacili prozivke iz HDZ-a da nisu prosvjedovali u zadnje četiri godine te poručili kako za vrijeme SDP-ove vlasti nisu imali razloga za antifašističke prosvjede, poput onog prije dva dana na Markovu trgu, dok nova vlast, kažu, šutke tolerira neofašizam u Vladi koja “fašističke ispade stavlja u prvi plan”.

“Ključna razlika između SDP-ove i HDZ-ove vlade je u tome što su fašistički ispadi u potonjoj bili marginalni (u vidu splitskog gradonačelnika Baldasara, a što je vrhuška SDP-a, predvođena bivšim premijerom, oportunistički uporno prešućivala), dok su u sadašnjoj vladi oni stavljeni u prvi plan – bilo da je riječ o proendehazijski orijentiranom Zlatku Hasanbegoviću ili o netom smijenjenom Miji Crnoji, čiji grijeh nije toliko povijesni revizionizam, koliko pokušaj implementacije fašistoidnih mjera u realnosti (registar izdajnika). Utoliko je stvarno istina da za vrijeme SDP-ove vlasti nismo mogli raditi antifašističke proteste jer za njih na nacionalnoj razini jednostavno nije bilo dovoljno razloga, premda je bivši premijer u predizbornoj kampanji nekoliko puta zastranjivao u šovinističkoj argumentaciji”, poručuju iz Radničke fronte u priopćenju.

Podsjećaju kako su u ponedjeljak na Markovu trgu održali Prosvjed “izdajnika”, na kojemu se okupilo oko 2.000 ljudi, najviše u zadnjih četvrt stoljeća na jednom, u osnovi antifašističkom prosvjedu. Dan poslije, ministar Tolušić je zamjerio Radničkoj fronti kako je, da je htjela, mogla prosvjedovati i u zadnje četiri godine.

“Rezon za takve spinove je potpuno jasan – organizator, Radnička fronta, pokušava se prikazati tek prirepkom SDP-a, koji tobože za vrijeme SDP-ove vlasti nije prosvjedovao, nego se tek sad probudio. Nažalost, stvarnost do koje je lako doći jednostavnim pretraživanjem interneta, niječe njegove politikantske tvrdnje. Radnička fronta je, za vrijeme SDP-ove vlasti, održala čitav niz prosvjeda i protestnih akcija, neke od kojih se Tolušiću sigurno ne bi svidjele, premda je riječ o prosvjedima za vrijeme SDP-ove vlasti jer ukazuju na kontinuitet između SDP-ove i HDZ-ove vlasti”, ističu u priopćenju.

Vlast šutke tolerira neofašizam u novoj Vladi

U Radničkoj fronti bizarnima ocjenjuju predizborne tvrdnje iz Mosta, HDZ-ovog partnera u Vladi, da oštro nastupaju protiv ideologije, “dok sada šutke tolerira neofašizam u novoj vladi, kao i to da nova vlast ima drskosti namjerno i smišljeno u vladi postavljati profašistički orijentirane pojedince, a istovremeno se tobože iščuđavati što to izaziva tolike reakcije”.

“Što razuman čovjek uopće može reći na to da premijer Orešković tobože osuđuje holokaust, istovremeno se nijednom riječju ne osvrćući na činjenicu da su fašistoidne horde samo dan prije usred Zagreba urlale ‘za dom spremni’, domaću varijantu pozdrava ‘Sieg heil’? Što reći na to da predsjednica Republike ima obraza u Poljskoj govoriti o Auschwitzu, iako je lani osramotila čitavu zemlju nakon što su strani mediji prenijeli vijest da se poklonila spomeniku pronacističkim kolaboracionistima i nakon što je odmah nakon izbora bila potrčala na konzultacije s istim onima koji su nekidan vikali ‘za dom spremni’? Dokle ćemo trpjeti manjinu HDZ-ovih plaćenika koja tobože govori u ime svih ratnih veterana? Jesmo li toliko slijepi i neuki da smo zaboravili da su veterani iz Prvog svjetskog rata odigrali veliku ulogu u Hitlerovu usponu na vlast u ranim 1930-ima?”, navode u priopćenju.

Projekt smišljene fašizacije nije slučajan

Upozoravaju kako “projekt smišljene fašizacije koja se događa u našem društvu nije slučajan” te da neće sam od sebe nestati, ističući kako se toj fašizaciji, koja ide ukorak s ekonomskim napadom na interese većine u društvu, ne može suprotstaviti samo jednokratnim otporom. Stoga, ističu, neće dopustiti da se legitiman otpor antifašističkog dijela društva naivno osporava “spinanjem ‘stručnih’ ministara koji borbu za osnovne vrijednosti ovoga društva zlonamjerno svode na tobožnje politikantstvo i borbu za sitne materijalne interese”.

“Oštra ideološka polarizacija koja se nameće odozgo u Hrvatskoj sve više podsjeća na Njemačku 1930-ih godina – no za razliku od Njemačke 1930-ih, mi ne namjeravamo sjediti skrštenih ruku i čekati da naoružane bande crnokošuljaša zakucaju i na naša vrata. Legitimizacija neofašizma neće proći!”, naglašavaju u Radničkoj fronti.

Na Tolušićeve zamjerke odgovaraju i kako su lani prosvjedovali protiv uništavanja i privatizacije Imunološkog zavoda, ukazujući na namjerno upropaštavanje zavoda koji je od ključnog društvenog interesa za hrvatsko društvo. Održali su, kažu, i niz drugih akcija, poput one ispred dvorca čelnika Agrokora Ivice Todorića, “čiji bivši aparatčik sada sjedi upravo u HDZ-ovoj vladi”, i Luke Rajića, “čiju vilu čuva firma HDZ-ovog militantnog veteranskog tajkuna Josipa Klemma”.

Razlog za te akcije, navode u Radničkoj fronti, je bilo to što je SDP-ova koalicijska vlada “provodila u osnovi istu ekonomsku politiku koju najavljuje i sadašnja HDZ-ova vlada – neoliberalnu, prokapitalističku i proturadničku/protunarodnu”.

(Hina)

fah