Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić danas je, u ponedjeljak, bio u radnom posjetu Koprivnici. Sastao se sa Darkom Korenom, županom Koprivničko-križevačkim i Darkom Sobotom, njegovim zamjenikom, kao i sa saborskim zastupnicima Željkom Lackovićem i Brankom Hrgom te gradonačelnicima Mišelom Jakšićem (Koprivnica), Marijom Rajnom (Križevci) i Hrvojem Jančijem (Đurđevac).

Razlog posjeta Koprivničko-križevačkoj županiji bile su teme projekata iz nadležnosti Ministarstva zaštite okoliša i energetike, točnije, projekt regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica te gradnja hidroelektrana Molve 1 i 2, kao i aglomeracija za područja sva tri grada.

– U ovom trenutku je u tijeku izrada studije izvodljivosti Centra za gospodarenje otpadom Piškornica i u Ministarstvu očekujemo da bude gotova do kraja ove godine. Centri za gospodarenje otpadom u Hrvatskoj trenutno nemaju alternativu i to je poruka koju smo danas donijeli u Koprivnicu i siguran sam da i župan Koren i njegovi suradnici podržavaju ovaj projekt – kazao je ministar Ćorić. Po pitanju hidroelektrana Molve 1 i 2, ministar je napomenuo kako će ovaj projekt zasigurno biti predmet prekograničnog propitkivanja utjecaja na okoliš.

– Komunicirat ćemo s Republikom Mađarskom i vidjet ćemo kako i na koji način oni gledaju na ovaj projekt – zaključio je. Što se tiče aglomeracije, ministar je pohvalio komunalna poduzeća Koprivnice, Đurđevca i Križevaca jer su sva tri projekta, ukupne vrijednosti 895 milijuna kuna u završnim fazama po pitanju izrade dokumentacije.

– Očekujemo da će se u mjesec do dva dana ići u natječaj po ovim projektima – kazao je. Cjelokupnim sastankom bio je posebno zadovoljan Darko Koren.

– Pitanja i odgovore koje smo od ministra Ćorića danas dobili uvjerili su nas da smo u projektima koje realiziramo na području županije na dobrom putu – objasnio je Koren. Ipak, takvog mišljenja nije saborski zastupnik Željko Lacković.

lackovic

– Drago mi je da je projekt hidroelektrana naišao je na jedan razuman odgovor ministra koji je pozivanjem na prekogranični utjecaj i okolišne studije koje se moraju raditi na ovakvim projektima prema ESPO konvenciji ukazao na neodrživost, odnosno vrlo malu vjerojatnost da može doći do granje hidroelektrane Molve 1 i Molve 2 – objasnio je Lacković i dodao kako sada treba vidjeti je li Župan dobro razumio što je ministar rekao.

-Vjerujem da će kod gministra zaštite okoliša i energetike prevladati onaj dio vezan na zaštitu prirode, u odnosu na energetski segment i da će na taj način zaštititi 50 kilometara prirodnog toka rijeke Drave od betoniranja – zaključio je Željko Lacković.

go/prigorski.hr