Radionice za mentalno zdravlje u Vrbovcu

22. veljače 2021. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno Radionice za mentalno zdravlje u Vrbovcu


Gradsko društvo Crvenog križa Vrbovec otpočelo je radionicama za mentalno zdravlje. Radionice su namijenjene umirovljenicima s područja grada Vrbovca i općina Dubrave, Gradeca, Farkaševca, Preseke i Rakovca.

Riječ je o projektu“ Buba – budi uključen, Budi aktivan i Nova optika 65″. Radionicu su vodili Sandro Belić i Nataša Barolin Belić licencirani terapeuti gestalt terapije.

Terapeut Belić naglašava:

-Cilj gestalt terapije jest pratiti ljude na njihovom putu, osvijetliti im taj put, olakšati im neke stvari i podići svjesnost te razinu osjećaja odgovornosti i slobode u životu. Tako se pored ostalog ponekad razbijaju određene predrasude i otvaraju novi vidici u tome kamo krećemo, kako tamo dolazimo te što sve možemo za sebe napraviti u ovom životu .

Jelena Mucko, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Vrbovec poručuje kako je cilj je radionica pomoći polaznicima izbjeći osjećaj depresije koja se često javlja posebno u okolnostima covida 19.

Za istaći je da od kraja studenog prošle godine, ovdje se pod stručnim nadzorom i budnim okom stručnih voditelja provode radionice tjelovježbe u kojima sudjeluje 50-tak umirovljenika. Grupe su organizirane u skupinama do 10 polaznika, u organiziranim terminima.

Polaznici su, kako sami navode, izuzetno zadovoljni opremljenim prostorom, ugodnom atmosferom, kao i kvalitetnim izvedbom voditeljice radionica tjelovježbe. Programi vježbe prilagođeni su svakoj grupi, a izvode se u sigurnom okruženju: uz redovitu dezinfekciju i provjetravanje prostorija, postavljeni su pročišćivači zraka te aparat za dezinfekciju ruku i očitanje tjelesne temperature.

radionice2

Započele su i aktivnosti redovnog mjerenja tlaka i šećera umirovljenicima, u sklopu programa Zdravstvenih radionica, a očekuje se i skori početak programa tjelovježbe i u ostalim općinama. Paniran je i skori početak ciklusa radionica informatičke pismenosti, također prilagođen skupinama umirovljenika, za što su umirovljenici prema projektnim anketama pokazali izuzetan interes. Svakog četvrtka sastaje se i grupa umirovljenih kreativaca čiji će radovi biti izloženi u sklopu lokalnih kulturnih manifestacija, poput „Kaj su jeli naši stari“.

Osim kreativnih radionica, održavaju se i aktivnosti čitalačkog kluba „Bube čitaju“. Zaljubljenici u knjigu i pisanu riječ sastaju se jednom mjesečno, dogovaraju naslove i raspravljaju o pročitanom. Jedni druge potiču na izražavanje, na razmišljanje i na ponovljeno druženje koje nam svima u ovim uvjetima nedostaje, na socijalni kontakt i osjećaj uključenosti i pripadanja društvu u cjelini.

Dragan Vicković

Facebook Comments