Svi koji rado proučavate povijesne teme, dođite u Društveno kulturni centar u Svetom Petru Orehovcu i sudjelujte na radionici na kojoj ćete moći vidjeti vojnu opremu s ovdašnjih prostora pred nekoliko stoljeća.

Radionica “Vojne odore i naoružanje u Hrvatskoj u 18. stoljeću” pokazat će početke i promjene uniformiranja vojnih postrojbi, novačenih na prostoru današnje kontinentalne Hrvatske tijekom 18. stoljeća, kada je bila dio Habsburške monarhije. Uz bogati izvorni slikovni materijal, prikazat će se odore i naoružanje konjaničkih i pješačkih redovitih postrojbi, kao i postrojbi Vojne krajine.

Voditelj radionice bit će diplomirani povjesničar Vladimir Brnardić, dugogodišnji urednik poznate emisije TV Kalendar, autor brojnih dokumentarnih filmova s temama iz hrvatske povijesti te autor tekstova i izložbi iz hrvatske vojne povijesti.

Predavač će uz pomoć replika povijesnog naoružanja iz 18. stoljeća demonstrirati funkcioniranje vojne opreme, a i sami će posjetitelji moći isprobati način njihove uporabe.

Ulaz je slobodan te je sudjelovanje na radionici besplatno. Dođite stoga u srijedu, 04. svibnja, s početkom u 19 sati, na adresu Sveti Petar Orehovec 133.

Radionica “Vojne odore i naoružanje u Hrvatskoj u 18. stoljeću“ sufinancirana je sredstvima Europskog socijalnog fonda, unutar projekta „Kuća ideja – prostor zajedništva“, a čiji je nositelj Kulturno umjetničko društvo Prigorec Sveti Petar Orehovec. Ciljevi projekta su formiranje kulturnog centra u Općini Sv. Petar Orehovec, osmišljavanje kulturnih programa koji će se odvijati u centru u koordinaciji partnerskih udruga te stvaranje modela sudioničkog upravljanja u suradnji općine i udruga, javljaju iz Udruge.

Partneri na projektu su Povijesno društvo Sveti Petar Orehovec, Općina Sveti Petar Orehovec, Likovna udruga Prigorje Art, Vatrogasna zajednica općine, Udruga uzgajivača konja Hrvatski toplokrvnjak i Udruga vinogradara i vinara “Sveti Vinko”. Voditeljica projekta je Ana-Marija Petric Vlah, a koordinatorica Društveno kulturnog centra Barbara Vugrinec.