Članovi KUD-a „Prigorec“, kao i svi zainteresirani za promicanje folklorne baštine, okupili su se u petak navečer, 06. svibnja u Društveno kulturnom centru u Svetom Petru Orehovcu. Razlog susreta bila je radionica „Tragovi zaborava“, pod vodstvom etnologinje i više kustosice Gradskog muzeja Koprivnica Vesne Peršić Kovač.

Nažalost su narodne nošnje jedno od najviše uništavanih materijalnih kulturnih dobara, a njihova obnova i rekonstrukcija izazov je za mnoga kulturno umjetnička društva i zaljubljenike u etnologiju. Na radionici su okupljeni sudionici učili o postupku rekonstrukcije narodnih nošnji. Obuhvaćene su sve faze; od pripreme, pronalaženja izvora i temelja te pravilnih postupaka rekonstrukcije. Cijelo je vrijeme bio naglasak na izradi odjeće iz Svetog Petra Orehovca, uz primjere na kojima je on uspješno proveden. Voditeljica radionice pohvalila je članove KUD-a Prigorec zbog odlične rekonstrukcije narodnih nošnji. Dotaknula se i poznatog orehovečkog veza, izvornog veza i ukrasa na narodnim nošnjama toga kraja.

radionica nošnji orehovec (1)

Okupljeni su sudionici imali prilike i vidjeti stare fotografije orehovečkog kraja iz privatne kolekcije voditeljice KUD-a Prigorec Ana-Marije Petric Vlah. Na starim fotografijama vide se žene odjevene u narodne nošnje, a posebno oduševljenje je izazvala stara slika ispred župne crkve u Miholcu s početka 20. stoljeća. Uz savjete vezano uz daljnji rad društva, voditeljica radionice naglasila je okupljenim sudionicima kako su takve fotografije odličan izvor za buduće rekonstrukcije narodnih nošnji.

Radionica „Tragovi zaborava“ je sufinancirana sredstvima Europskog socijalnog fonda, unutar projekta „Kuća ideja – prostor zajedništva“ čiji je nositelj Kulturno umjetničko društvo Prigorec Sveti Petar Orehovec. Partneri na projektu su Općina Sveti Petar Orehovec, Likovna udruga Prigorje Art, Vatrogasna zajednica općine, Povijesno društvo Sveti Petar Orehovec, Udruga uzgajivača konja Hrvatski toplokrvnjak i Udruga vinogradara i vinara “Sveti Vinko”.

radionica nošnji orehovec (5)

Ova radionica, kao i sve ostale radionice KUD-a Prigorec, koje će se održati u sklopu ciklusa radionica „Očuvanje kulturnog blaga“, u potpunosti su besplatne i otvorene za zainteresiranu javnost.