Ruski predsjednik Vladimir Putin očekuje da će kineski predsjednik Xi Jinping pokazati solidarnost protiv zapadne hegemonije kad stigne u Moskvu u ponedjeljak, dok će Xi predstaviti Kinu kao svjetskog mirotvorca s namjerom posredovanja u okončanju ukrajinskog rata.

Xi će biti prvi svjetski čelnik koji će se rukovati s Putinom nakon što je Međunarodni kazneni sud (ICC) objavio uhidbeni nalog za ruskog čelnika u petak zbog deportacije ukrajinske djece u Rusiju od početka rata. Moskva te optužbe odbacuje.

Rusija će predstaviti Xijev posjet – prvi nakon što je ovaj mjesec osigurao treći predsjednički mandat bez presedana – kao dokaz da ima moćnog prijatelja spremnog stati uz njega protiv neprijateljskog zapada koji, kako tvrdi, nastoji izolirati zemlju i poraziti je.

Za Xija posjet će biti diplomatski hod po žici, s tim da će Kina iznijeti prijedlog u 12 točaka za rješavanje ukrajinske krize, u isto vrijeme jačajući veze sa svojim saveznicima.

U članku objavljenom na početku njegova posjeta Moskvi, Xi je rekao da kineski prijedlog, objavljen prošli mjesec, odražava globalna stajališta i nastoji neutralizirati posljedice, no priznaje da rješenja nisu laka.

“Dokument služi kao konstruktivan čimbenik u neutraliziranju posljedica krize i promicanju političkog rješenja”, napisao je Xi u članku objavljenom u Ruskoj Gazeti, dnevnom listu koji objavljuje ruska vlada, prema Reutersovu prijevodu s ruskoga.

Ukrajina i njezini zapadni saveznici vjerojatno će odbaciti svaki pokušaj osiguranja prekida vatre kao plan da se kupi vrijeme Putinu za pojačanje i odgodu u očekivanju ukrajinske protuofenzive.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je da će razmatrati mirovno rješenje samo kada ruske snage napuste ukrajinski teritorij.

Kineski prijedlog sadrži samo opće izjave i nema konkretan prijedlog o tome kako okončati godinu dana dug rat u kojemu su ubijeni deseci tisuća ljudi, razoreni gradovi i milijuni prisiljeni da napuste svoje domove.

U tekstu za kineski list, objavljenom na internetskoj stranici Kremlja, Putin je napisao da polaže velike nade u posjet svojega “dobroga starog prijatelja” Xija, s kim je prošle godine potpisao “neograničeno” strateško partnerstvo. On također pozdravlja i kinesku spremnost da posreduje.

“Zahvalni smo za uravnotežen stav … u vezi s događajima u Ukrajini, za razumijevanje njihove pozadine i pravih uzroka. Pozdravljamo kinesku spremnost da ima konstruktivnu ulogu u rješavanju krize”, napisao je Putin.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici duboko su skeptični u pogledu kineskih motiva navodeći da je Kina odbila osuditi Rusiju i pružila joj je ekonomski spas dok joj druge zemlje nameću sankcije.

Sjedinjene Države i NATO nedavno su optužili Kinu da razmatra isporuku oružja Rusiji i upozorile ju da to ne čini, a Kina je te optužbe odbacila.