Ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je u petak Zapad za kolonijalnu aroganciju i pokušaj slamanja njegove zemlje “glupim” sankcijama koje su predstavljale ekonomski “blitzkrieg”.

“Mi smo jaki ljudi i možemo se nositi sa svakim izazovom. Kao i naši preci, riješit ćemo svaki problem, o tome govori cijela tisućgodišnja povijest naše zemlje”, kazao je Putin u govoru na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Petersburgu koji je trajao 73 minute.

Ove godine gotovo nitko sa Zapada nije prisustvovao forumu, ali jest ruska politička i ekonomska elita.

Putin je dobio pljesak kada je ponovno potvrdio svoju odlučnost da nastavi “posebnu vojnu operaciju” u Ukrajini koja je pokrenula, kako je rekao, salvu zapadnih ekonomskih sankcija “bez presedana”.

Istaknuo je da je glavni cilj invazija bila obrana “našeg” naroda u većinom rusofonom Donbasu, što Kijev i Zapad odbacuju kao neutemeljeni izgovor za rat tijekom kojega je Rusija okupirala dijelove južne Ukrajine izvan Donbasa.

Putin je rekao da se ruski vojnici u Donbasu također bore za obranu ruskih “prava na siguran razvoj”.

“Zapad je u osnovi odbio ispuniti svoje ranije obveze, pokazalo se da je s njim jednostavno nemoguće postići bilo kakve nove sporazume”, poručio je Putin.

“U trenutnoj situaciji, u pozadini sve većeg rizika za nas i prijetnji, odluka Rusije da provede specijalnu vojnu operaciju bila je iznuđena – teška, naravno, ali iznuđena i nužna”, dodao je.

Putin je rekao i da se Sjedinjene Američke Države smatraju “božjim izaslanikom na Zemlji” te da su zapadne sankcije utemeljene na lažnoj premisi da Rusija nema ekonomski suverenitet.

Washington i njegovi saveznici pokušavaju “promijeniti tijek povijesti” kako bi oslabili suverenu, neovisnu Rusiju, smatra Putin.

Zapad želi kolonizirati druge dijelove svijeta, poručio je ruski predsjednik.

Putin drži da su zapadne sankcije Rusiji neuspješne.

“Ekonomski blitzkrieg nije imao šanse za uspjeh od samog početka”, rekao je Putin na Međunarodnom gospodarskom forumu.

On smatra da su sankcije bile “bezumne” i “nepromišljene” te da će Europa izgubiti 400 milijardi dolara zbog sankcija Rusiji.

Europska unija je pak u ovoj krizi, po Putinu, izgubila “politički suverenitet”.

Kazao je kako je EU krenula putem koji će dovesti do radikalizma i smjene elita, dok je kritizirao ekonomske politike EU-a poput “tiskanja novca” za rješavanje visoke inflacije i nejednakosti.

Zapad je napao i zbog toga što njega osobno krive za ekonomske poteškoće, poručivši da rat u Ukrajini nema veze s visokom stopom inflacije u bogatim zemljama.

Putin je rekao da će se Moskva nastaviti razvijati kao “otvorena ekonomija” unatoč zapadnim sankcijama, kao i da će Rusija nastaviti poslovati sa zapadnim tvrtkama te da se nada da će se protok plina povećati novim rutama.

Dodao je da će Rusija nastaviti širiti gospodarsku suradnju “s onima koji to žele”.

Nedugo prije nego što je Putin trebao početi govoriti, Kremlj je objavio da je zbog kibernetičkog napada pao sustav za akreditiranje i pristup konferenciji, zbog čega je Putinov govor odgođen za sat vremena.