Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je u petak na moguće “katastrofalne” posljedice zapadnih sankcija na svjetsko energetsko tržište.

“Daljnja primjena politike sankcija može, bez pretjerivanja, prouzročiti još teže, pa i katastrofalne posljedice na svjetskom energetskom tržištu”, upozorio je Putin.

“Sankcije protiv Rusije uzrokuju mnogo više štete upravo zemljama koje ih uvode”, rekao je, što je dosad puno puta ponovio, istaknuvši da su cijene energenata u zapadnim zemljama eksplodirale.

Izrazio je zadovoljstvo zbog toga što se ostale zemlje proizvođači nafte odupiru zapadnim zahtjevima za povećanje proizvodnje kako bi se nadoknadila bojkotirana ruska nafta i spriječio rast cijena.

Ofenziva koju je Moskva potkraj veljače počela u Ukrajini prouzročila je neviđeni val zapadnih sankcija, pa tako i embargo na uvoz ruske nafte koji su uveli Bruxelles i Washington.

Moskva je, odgovarajući na zapadne sankcije, zadnjih tjedana znatno smanjila dopremu plina Europljanima koji su i dalje ovisni o ruskim ugljikovodicima unatoč nedavnim naporima da diversificiraju svoje dobavljače.

Tako je provoz ruskog plina kroz Ukrajinu bio u lipnju na povijesno niskoj razini. Tomu se dodaje sve veća zabrinutost Njemačke koja u ponedjeljak potpuno zatvara plinovod Sjeverni tok 1 zbog održavanja.

Posljedica svega toga je skok cijena energenata, što potiče rast inflacije i rizik dugotrajnog usporavanja potrošnje i rasta.