Ruski predsjednik Vladimir Putin obećao je, u svom prvom obraćanju o ratu nakon tjedan dana, da će Rusija trijumfirati sa svim svojim “plemenitim” ratnim ciljevima u Ukrajini te je poručio da Zapad nije bacio Moskvu na koljena ekonomskim sankcijama.

Govoreći o ratu po prvi put otkako su se ruske snage povukle iz sjeverne Ukrajine nakon što su zaustavljene na pravcu prema Kijevu, Putin je rekao da je situacija u Ukrajini tragedija.

Međutim, Rusija nije imala izbora nego se boriti, istaknuo je, dodavši da je morala obraniti rusofone stanovnike istočne Ukrajine i spriječiti da Ukrajina postane antiruska odskočna daska za neprijatelje Moskve.

Šezdeset i jednu godinu od dana kada je Jurij Gagarin postao prvi čovjek u svemiru, Putina je prikazala državna televizija u posjetu Kozmodromu Istočni, smještenom 5550 kilometara istočno o Moskve.

Na pitanje radnika ruske svemirske agencije hoće li Rusija postići svoje ciljeve u Ukrajini, Putin je odgovorio: “Apsolutno, uopće u to ne sumnjam”.

“Ciljevi (invazije) apsolutno su jasni i plemeniti”, rekao je Putin.

Što se tiče sankcija Zapada protiv Rusije, kazao je da “taj Blitzkrieg na koji su naši neprijatelji računali nije uspio”.

Putin, koji je bio sveprisutan na ruskoj televiziji prvih dana rata, uglavnom se povukao iz javnosti nakon povlačenja Rusije iz sjeverne Ukrajine ovog mjeseca.

Protekloga se tjedna jedino pojavio na sprovodu nacionalističkog političara Vladimira Žirinovskog.

U ponedjeljak se susreo s austrijskim kancelarom blizu Moskve, ali nisu objavljene slike tog sastanka.

‘Prevelika za izoliranje’

Putin je povukao analogiju između Gagarinovog prvog svemirskog leta prije 61 godinu i situacije u kojoj se trenutno nalazi Rusija.

“Sankcije su bile potpune, izolacija je bila potpuna, ali Sovjetski Savez je bio prvi u svemiru”, rekao je Putin.

“Ne namjeravamo biti izolirani”, rekao je Putin.

“Nemoguće je istinski izolirati bilo koga u modernom svijetu, pogotovo tako ogromnu zemlju kao što je Rusija”, dodao je.

Kremlj dugo navodi uspjehe Sovjetskog Saveza u svemirskoj utrci kao primjer toga što Rusija može postići.

Ipak, ruska ekonomija je puno manja od sovjetske.

Prošle godine, BDP Rusije iznosio je samo 1,7 bilijuna dolara. To je manji BDP od talijanskog i čini samo 7 posto američkog BDP-a.

Bivši ministar financija Aleksej Kudrin kazao je u utorak da bi se ruski BDP mogao smanjiti za više od 10 posto u 2022.