Ruski predsjednik Vladimir Putin stigao je u Hanoi u državni posjet Vijetnamu nakon sastanka s Kimom Jong Unom u Sjevernoj Koreji, priopćilo je rusko predsjedništvo.

Putin dolazi u posjet glavnom gradu Vijetnama na poziv glavnog tajnika Nguyen Phu Tronga. Doputovao je u Hanoi iz Sjeverne Koreje u srijedu navečer nakon dvodnevnog posjeta.

U četvrtak će ruski čelnik sudjelovati na ceremoniji dobrodošlice u predsjedničkoj palači, prije nego što se uključi u bilateralne razgovore sa šefom Komunističke partije Trongom. Također će se susresti s vijetnamskim premijerom Phamom Minh Chinhom i Vijetnamcima koji su studirali u Rusiji. Putin će također prisustvovati državnom banketu.

S obzirom da je izoliran na međunarodnoj pozornici, Putin nastoji dobiti potporu preostalih saveznika Rusije. Ostaje nejasno što se Vijetnam točno nada dobiti od posjeta Vladimira Putinova, koji je i dalje pod nalogom za uhićenje Međunarodnog kaznenog suda zbog navodnih ratnih zločina protiv Ukrajine.

Komentatori sugeriraju da je Putinova kratka turneja po Vijetnamu i Sjevernoj Koreji od praktične, ali i simboličke važnosti.

“Putinovo putovanje u Vijetnam osnažit će njihovo sveobuhvatno strateško partnerstvo i osnažiti gospodarske odnose kroz trgovinske i investicijske obveze usvajanjem mehanizma razmjene valute rublja-đong za plaćanja robe i usluga”, rekao je Carl Thayer, profesor emeritus politike na Sveučilištu Novi Južni Wales u Australiji i stručnjak za Vijetnam.

Tijekom boravka u Hanoju, Putin će odsjesti u hotelu The Sofitel Metropole, u francuskom vlasništvu. Prije njegova dolaska, jumbo jet unajmljen u Rusiji isporučio je limuzine za Putinovu upotrebu tijekom posjeta Hanoiu.