Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je novim veleposlanicima Sjedinjenih Država i EU-a otvoreno rekao da su njihove zemlje odgovorne za dramatično pogoršanje odnosa otkako je Rusija prošle godine poslala svoje oružane snage na Ukrajinu.

Veleposlanici su bili među njih sedamnaest koji su na ceremoniji u Kremlju službeno predali svoje diplomatske vjerodajnice Putinu, a sve je prenosila televizija.

Novoj američkoj veleposlanici Lynne Tracy Putin je rekao da je upravo američka podrška revoluciji u Ukrajini 2014. dovela do sadašnje situacije u kojoj su Rusija i Ukrajina u sukobu.

Kazao je i da su odnosi u “dubokoj krizi koja se temelji na fundamentalno različitim pristupima oblikovanju modernoga svjetskog poretka”.

“Poštovana gospođo veleposlanice, znam da se možda nećete složiti, no moram reći da je američko korištenje takvih alata u svrhu potpore takozvanim ‘obojenim revolucijama’ predstavljalo potporu i državnom udaru u Kijevu 2014., što nas je u konačnici dovelo do aktualne ukrajinske krize”, rekao je Putin.

Sličan stav ruski je predsjednik zauzeo i prema novome veleposlaniku EU-a u Rusiji, Rolandu Galharagueu, koji je preuzeo dužnost u rujnu. Poručio mu je da je “Europska unija pokrenula geopolitički sukob s Rusijom”.

Istodobno je Vladimir Putin pozvao Dansku da podrži ruski prijedlog o osnivanju neovisnoga međunarodnog povjerenstva za istragu eksplozija koje su u rujnu prošle godine razorile podmorske cjevovode Sjevernog toka, a njima je dopreman plin iz Rusije u Njemačku.

U uvodnom obraćanju Putin je rekao da je Rusija otvorena za konstruktivno partnerstvo sa svakom zemljom i da se ne kani izolirati unatoč složenoj situaciji u svijetu.

Odnosi između Rusije i zapadnih zemalja bili su vrlo zategnuti i prije nego što je započelo ono što Moskva naziva svojom “specijalnom vojnom operacijom” u Ukrajini, ali od tada su se još više pogoršali.

Rusija kaže da je bila prisiljena intervenirati u Ukrajini da bi spriječila upletanje zapada koje je tada počelo predstavljati prijetnju njezinoj sigurnosti.

Zapad i Kijev su takvo objašnjenje odbacili kao neutemeljenu izliku za osvajački rat, a zatim je zapad uveo niz ekonomskih sankcija te Ukrajinu počeo opskrbljivati oružjem i ostalim resursima da bi se što uspješnije suprotstavila ruskim vojnim snagama.