Ruski predsjednik Vladimir Putin će u narednim tjednima posjetiti Sjevernu Koreju i Vijetnam, objavile su u ponedjeljak novine Vedomosti, citiravši izvor iz diplomacije.

Ruski veleposlanik u Sjevernoj Koreji Aleksandar Macegora je za Vedomosti potvrdio da će doći do predsjednikovog posjeta Pjongjangu i da se on “aktivno priprema”.

Novine su napisale da bi Putin mogao posjetiti Vijetnam još u lipnju, a najvjerojatnije odmah nakon posjeta Sjevernoj Koreji.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un je prošlog rujna posjetio Rusiju radi razgovora s Putinom. Posjetio je ruski kozmodrom Vostočni na Dalekom istoku, a Putin je obećao pomoći Sjevernoj Koreji da izradi satelite.

Kremlj je rekao da Rusija želi izgraditi partnerstvo sa Sjevernom Korejom “u svim područjima”, no još nije potvrdio datum posjeta.

Rusija je pojačala svoje veze sa Sjevernom Korejom i drugim zemljama neprijateljski nastrojenim prema Sjedinjenim Američkim Državama poput Irana otkako je započela svoj rat protiv Ukrajine, a jačanje tih veza predstavlja izvor zabrinutosti za zapad.

SAD i Ukrajina su u siječnju optužile Rusiju da koristi sjevernokorejske balističke projektile kratkog dometa u svojim napadima na Ukrajinu, što je Rusija odbila potvrditi ili poreći.

Vedomosti su objavile da će Putin i Kim možda razgovarati o uvozu migrantskih radnika iz Sjeverne Koreje. Rusija se suočava s akutnim manjkom radne snage zbog rata u Ukrajinu s obzirom na to da su stotine tisuća muškaraca unovačene ili su otišle u inozemstvo kako bi izbjegli mobilizaciju.

Putinov jedini posjet Sjevernoj Koreji je bio 2000., što je bila njegova prva godina predsjedničkog mandata.

Vedomosti su citirale ruskog trgovinskog dužnosnika u Vijetnamu koji je prošlog mjeseca rekao da je glavno trgovinsko pitanje između dviju zemalja bankarska infrastruktura za novčane transfere.