Predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac kazao je u subotu na obilježavanju proboja partizanskih snaga na Petrovoj gori da pripadnici srpskog naroda antifašisti nisu prijetnja Hrvatskoj već oni koji ih sa saborske govornice nazivaju neprijateljima hrvatske države.

“Ako je antifašizam prijetnja Hrvatskoj, zbog kojeg smo se danas okupili, onda treba reći da nismo mi prijetnja kao što nisu bili oni koji su 1942. godine ustali i napravili proboj, nego ste vi prijetnja Hrvatskoj kao i oni iz 1941.”,  rekao je Pupovac na optužbe za širenje neprijateljske propagande.

Predsjednik SNV-a nije spominjao konkretna imena, no poznato je da je zastupnik Suverenista Željko Sačić nedavno u Hrvatskom saboru iznio optužbe za “širenje neprijateljske i protuhrvatske propagande preko tjednika Novosti”.

“Bili ste prijetnja Hrvatskoj i Europi kao što ste i danas”, rekao je Pupovac u govoru u povodu obljetnice proboja na Petrovoj gori od strane Prvog kordunskog partizanskog odreda.

“Narod koji je pod prijetnjom nestanka, koji ima toliko briga o vlastitom opstanku, ti besprizorni ljudi srpski narod nazivaju neprijateljima hrvatske države. Oni znaju da to nije istina ali isto tako znaju da ideja države koju oni imaju u svojoj glavi nije država u kojoj ima mjesta za sve ljude koji su sljedbenici antifašističkih ideja”, dodao je Pupovac.

Proboj vojnog obruča na Petrovoj gori koji su pokrenule snage antifašističkog pokreta Pupovac je nazvao jednim prvih značajnijih proboja zahvaljujući kojem je spašeno gotovo 9000 ljudi.

“Oni su spasili jezgro antifašističkog pokreta u ovim dijelu Hrvatske. Te ljude su tadašnje ustaške vlasti zvali četnicima, kao što danas neki nas nazivaju četnicima, a mi to nismo niti su to bili oni”, naglasio je saborski zastupnik.

Pupovac je izrazio žaljenje što, kako kaže, mnogima smeta upotreba nazva Kordunašice i Kordunaši. “Taj naziv, taj kraj, taj narod dio je tegobne ali važne povijesti ove zemlje i ovog djela Europe. On nije potekao iz nekog drugog jezika nego od jednog važnog europskog jezika”, rekao je.

Počast žrtvama polaganjem cvijeća u podnožju Spomenika ustanku naroda Banije i Korduna odala je i zastupnica Možemo Urša Raukar Gamulin.

“Okupili smo se da obilježimo herojsku borbu protiv najvećeg zla u 20. stoljeću, protiv nacizma, fašizma i četništva, borbu protiv koji su sijali smrt na ovim prostorima”, istaknula je.

Zastupnica Možemo dodala je da se i danas moramo boriti za vrijednosti antifašizma, solidarnosti i suživota te je pozvala Ministarstvo kulture da obnovi spomenik autora Vojina Bakića.

Pripadnik Prvog kordunskog partizanskog odreda Mile Knežević rekao je da o privrženosti srpskog naroda antifašizmu dovoljno govori da je svaki treći stanovnik tijekom NOB-a dao je život za sretniju budućnost novih generacija Korduna.