Europska pučka stranka (EPP), grupacija stranaka desnog centra, ostaje i nakon izbora u nedjelju najbrojnija u Europskom parlamentu, pokazuju izlazne ankete iz šest zemalja članica.

Europski parlament je objavio procjenu sastava budućeg saziva na temelju izlaznih anketa iz Njemačke, Hrvatske, Austrije, Cipra, Grčke i Malte.

EPP će iz Hrvatske dobiti dva mandata više nego prethodnom sazivu, jer HDZ osvaja šest zastupničkih mjesta, a Progresivni savez socijalista i demokrata (S&D) četiri, koliko izlazne ankete daju SDP-u.

Po jedan mandat u Hrvatskoj dobili bi Domovinski pokret, koji zasad ne pripada nijednoj političkoj grupaciji, a koji bi se mogao pridružiti Europskim konzervativcima i reformistima te Možemo koji će biti dio Zelenih.

Prema izlaznim anketama u Njemačkoj, konzervativni CDU/CSU osvajaju najviše glasova 29,5 posto i 29 mandata, a Obiteljska stranka, također dio EPP-a jedan mandat, pa će EPP iz Njemačke imati 30 zastupnika, jedan više nego u prethodnom sazivu. Veliki rast ostvarila je krajne desna stranka Altenerativa za Njemačku (AfD) koja osvaja 17 mandata, šest više nego na izborima 2019.

U Nizozemskoj je desničarska Stranka slobode Geerta Wildersa osvojila sedam zastupničkih mjesta, jedno manje od koalicije socijaldemokrata i zelenih. Kršćanski demokrati, koji pripadaju EPP-u ostali su na šest mandata, pokazuju izlazne ankete.