Situacija oko afričke svinjske kuge još se nije smirila, a nad Slavonijom se već nadvila nova nevolja. Na Vindonovoj farmi purana u Slavonskom Kobašu na području općine Oriovac otkrivena je ptičja gripa, piše u petak Večernji list.

Riječ je o objektu u kojem purane uzgaja tvrtka Vindon iz Slavonskog Broda. Je li upravo započela nova epidemija?

Iz Ministarstva poljoprivrede kazali su jučer kako je u jednom od osam objekata Vindona potvrđen visokopatogeni virus ptičje gripe H5N1. Radi se na rješenjima i zonama karantene. Inspekcija još procjenjuje stanje, no sigurno je kako će se danas usmrtiti oko 3000 pura iz prvog kontaminiranog objekta. Neslužbeno se čuje kako je na farmi više od 19.000 purana te bi se svi u idućim danima mogli eutanazirati.

Ovo je prvi slučaj ptičje gripe u ovoj godini kod domaće peradi u Hrvatskoj. Zadnji slučaj prije toga dogodio se kod divljih ptica, u dvije crvenokljune čigre, nađene uginule na području Zagrebačke županije (jezero Siromaja). Isto se radilo o H5N1.

Damjan Tomšić, direktor Vindona, jučer je potvrdio kako je na jednoj od farmi u vlasništvu tvrtke Vindon, koja je smještena na području Brodsko-posavske županije u općini Oriovac, 15. studenoga utvrđena influenca ptica. On je istaknuo kako sve farme u sustavu imaju najvišu razinu zaštite te se svakodnevno provode sustavne kontrole, piše novinar Večernjeg lista Vedran Balen.