Psi su opušteniji kada putuju u električnom automobilu nego u vozilu s dizelskim motorom, pokazala je britanska analiza.

Internetsko tržište vozila CarGurus udružilo se s engleskim Sveučilištem Lincoln u novoj studiji koja je proučavala učinke putovanja na pse u dizelskom automobilu u odnosu na električno vozilo.

Dvodnevna analiza obuhvatila je 20 pasa, od kojih je svaki odveden na dva 10-minutna putovanja automobilom – jedno u električnom vozilu jedno u dizelašu.

Tijekom putovanja analizirano je njihovo ponašanje.

Studija koju je vodio Daniel Mills, profesor veterinarske bihevioralne medicine na Sveučilištu u Lincolnu, otkrila je da su psi nemirniji u dizelskim automobilima u usporedbi s električnim vozilima. Također je utvrđeno da su znakovi mučnine kod električnih automobila smanjeni.

Analizom je također utvrđeno da nema dokaza koji bi upućivali na to da električna vozila imaju štetan učinak na dobrobit pasa, pri čemu je prijelaz za pse između putovanja dizelašima na putovanja električnom verzijom bio “gladak”.

Psi obuhvaćeni ispitivanjem ležali su otprilike trećinu putovanja u oba automobila, no u dizelskim vozilima psi su u prosjeku 50 posto više puta mijenjali ooložaj nego u električnom vozilu.

Ta je razlika vjerojatno uzrokovana promjenom razina vibracija, kaže studija.

Daniel Mills, profesor veterinarske bihevioralne medicine na Sveučilištu Lincoln, rekao je: “Znamo da će većina pasa putovati automobilom u nekom trenutku svog života, ako ne i svakodnevno. Ipak, kako električna vozila sve više prevladavaju među vozačima, do sada nije bilo studija o njihovom učinku na pse.”

“Naši rezultati jasno pokazuju da se čini da su psi opušteniji u električnim vozilima, posebno kada se gleda koliko su nemirni.”

“Osim toga, zanimljivo i pomalo neplanirano otkriće studije je razina mučnine u vožnji kod pasa”.