Psi brzo i pouzdano otkrivaju koronavirus i to čak do pet dana prije nego što se pojave simptomi

25. listopada 2020. Autor: prigorski.hr Zanimljivosti Psi brzo i pouzdano otkrivaju koronavirus i to čak do pet dana prije nego što se pojave simptomi

Ilustracija/Foto: PIXNIO


Europa je u panici zbog drugog vala COVID-a 19, sa visokim stopama zaraze i velikim padom industrijske proizvodnje. Belgija je najavila da više neće testirati ljude koji nemaju simptome, čak i ako su bili u kontaktu s nekim tko ima bolest. Razlog: veliko zaostajanje u obradi. I mnoge druge europske zemlje imaju probleme s testiranjem i otkrivanjem lanaca zaraze.

Istovremeno u jednoj kućici u zračnoj luci u Helsinkiju spasilačkom psu Kossi treba samo nekoliko sekundi da utvrdi ima li netko koronavirus, piše RTL.

Kad bi sve bilo prepušteno Kossiju i njegovim prijateljima, vrlo brzo i vrlo jeftino bi se moglo ustanoviti nosi li netko u sebi virus – i to sve bez ikakve fizičke nelagode koja sada prati test brisa nosa na temelju metode utvrđivanja lančane reakcije polimeraze ( PCR).

Pas može njuškati krpu obrisanu na zapešću ili vratu i odmah prepoznati je li osoba zaražena – i to čak do pet dana prije nego što se pojave simptomi koji bi doveli do izolacije.

“Pas bi lako mogao spasiti velik broj života”, kaže istraživačica sa Sveučilišta u Helsinkiju Anna Hielm-Bjorkman za DW. Ona napominje da su ispitivanja pokazala razinu točnosti od gotovo 100 posto.

Facebook Comments