Britanski premijer Rishi Sunak rekao je u petak da će psi američki bully XL biti zabranjeni do kraja godine nakon što je čovjek ubijen u još jednom napadu u četvrtak.

Objava je stigla manje od tjedan dana nakon što je jedan od zdepastih, mišićavih pasa bio uključen u napad na 11-godišnju djevojčicu koja je sa sestrom išla u trgovinu u engleskom gradu Birminghamu.

Objavljujući plan, Sunak je rekao da “dijeli užas nacije” u vezi s nizom ozbiljnih napada pasa.

“Jasno je da se ne radi o šačici loše dresiranih pasa, to je obrazac ponašanja i to se više ne može nastaviti”, rekao je Sunak u video poruci.

Rekao je da je muškarac ubijen u četvrtak u središnjoj Engleskoj u napadu u kojem je sudjelovao osumnjičeni pas bully XL. Policija je rekla da je muškarac uhićen zbog sumnje da je počinio ubojstvo iz nehata.

Prema kampanji Bully Watch, koja se zalaže za zabranu prodaje i uzgoja velikih pasa bully XL, pasmina je odgovorna za više od polovice svih smrtonosnih napada pasa u Britaniji prošle godine.

Bully XL izvorno su uzgojeni od američkih pit bull terijera i američkih stafordskih terijera i prvi put su se pojavili u Ujedinjenom Kraljevstvu “oko 2014. ili 2015.”, a broj ovih pasa naglo raste posljednjih godina, rekla je skupina za kampanju.

Sunak je zatražio od policije i stručnjaka da definiraju pse bully XL, što je prema njegovim riječima prvi korak, a zatim će, nada se premijer, do kraja godine biti donesena i zabrana.

Brojne britanske dobrotvorne organizacije za dobrobit životinja, uključujući RSPCA, rekle su ovaj tjedan da zabrana određenih pasmina pasa nije rješenje.

U zajedničkom su priopćenju umjesto toga okrivili “neodgovoran uzgoj i vlasništvo” i rekli da bi se vlada umjesto toga trebala usredotočiti na “propise o kontroli pasa i na promicanje odgovornog posjedovanja pasa i dresure”.