Koprivnička župa bl. Alojzija Stepnica nedavno je organizirala Hodočašće prvopričesnika, firmanika i ministranata s roditeljima u Svetište Gospe Voćinske i izlet na Papuk u izletište Jankovac.

– Dva autobusa krenula su u veselom raspoloženju uz molitvu krunice. Po dolasku u župu Voćin podno sjeverne strane Papuka u svetištu Majke Božje Voćinske dočekao nas je župnik Ivan Ereiz. Upoznao nas je o povijesti nastanka svetišta i izgradnji crkve koja je bila srušana do temelja za vrijeme Domovinskog rata – napomenuli je u svom tekstu na župnoj stranici Iva Šestan.

Inače, crkva je odlukom Požeške biskupije i Ministarstva kulture Republike Hrvatske obnovljena u svom prvotnom izgledu 2011. godine. Župnik Ereiz naglasio se kako „Svetište Gospe Voćinske zrači posebnom duhovnom snagom te ovdje hodočasnici po Marijinom zagovoru nalaze pomoć u životnim teškoćama i duhovni mir“.

Svetu Misu počeli su svečanom procesijom naših ministranata. Župnik Davor Šumandl predvodio je svetu Misu te u propovijedi potaknuo na štovanje Blažene Djevice Marije. Nakon svete Mise u ophodu oko oltara molili su na osobne nakane. Sljedeće odredište bio je izlet na izletište Jankovac. Okruženi prirodom i ljepotom gorske doline blagovali su zajedno kružeći između stolova i degustirajući hranu koju su pripremili vrijedni roditelji.

– Zatim smo se uputili u obilazak zaštićene park-šume bogate hladnim izvorima i bistrim potocima, a okružene stoljetnim bukvama slavonske šume. Posjetili smo grob grofa Josipa Janković koji je smješten u spilji iznad jezera. Iznad groba smještena je uska i mračna oko 20 m duga Maksimova spilja. Posebno nas se dojmio „Jankovački slap Skakavac“ koji pruža velečanstven prizor, jedinstven na području Slavonije – rekli su.

Popodnevno druženje bilo je u sportkom raspoloženju. Preskakali su uže, a od igri s loptom najuzbudljiviji bio je graničar između roditelja i djece koji je završio loše po pitanju roditelja. Izgubili su.

prigorski.hr