Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je u utorak kako prvih 100 medicinskih sestara i tehničara koji su završili specijalističko usavršavanje u hitnoj medicini mijenjaju dosadašnji način funkcioniranja te predstavljaju reformu zdravstva koja odgovara na aktualne izazove.

Beroš se uoči dodjele uvjerenja o položenom specijalističkom ispitu u djelatnosti hitne medicine i novih odobrenja za samostalan rad medicinskih sestara i tehničara specijalista u hitnoj medicini zahvalio polaznicima edukacije.

“To je najbolji način provođenja reforme zdravstvenog sustava realno, u pravom trenutku, na pravi način. Vi ste ti koji se prvi susreću s građanima, pacijentima koji su u potrebi, ozlijeđeni, bolesni ili u nekim akutnim stanjima i jako je važno da budete dodatno educirani, da imate dodatne kompetencije i znanja za pomoći im”, rekao je ministar.

Dodao je da tako pomažu sustavu da reagira brže, bolje i kvalitetnije.

Vlada je u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti osigurala financijska sredstva u iznosu 13,2 milijuna eura za specijalističko usavršavanje 375 medicinskih sestra i tehničara koji će biti osposobljeni pružati širi opseg kompetencija i ovlasti pri zbrinjavanju pacijenata u životno ugrožavajućim stanjima, a u planu su i specijalistička usavršavanja iz drugih područja – onkologije, hematologije, kardiologije.

Beroš je istaknuo kako je to odgovor hrvatskog zdravstvenog sustava na aktualne izazove i kadrovsku situaciju te je reformska mjera kada je riječ o upravljanju ljudskim potencijalima, a potvrdio je i da uz veću odgovornost i edukacijski nivo ide i veća plaća, odnosno koeficijent.

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević navela je kako specijalizacije za sestre i tehničare do sada nisu postojale te da je druga generacija polaznika edukacije već krenula. Istaknula je da su polaznici edukacija i do sada znali kako pomoći pacijentu i koji postupak primijeniti, ali to službeno nisu smjeli napraviti pa ove reformske promjene rješavaju taj veliki problem.

Grba-Bujević je dodala kako u izvanbolničkoj hitnoj medicinskoj službi radi 1778 medicinskih sestara, istaknuvši da ne moraju svi oni biti specijalisti, već određen broj koji su onda nosioci tima 2.

Predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara Mario Gazić rekao je kako je riječ o povijesnom danu za hrvatsko sestrinstvo, poručivši okupljenima kako su napravili najveći iskorak u kadrovskoj reformi hrvatskog zdravstva u posljednjih 20 do 30 godina.

Voditelj Programa specijalističkog usavršavanja medicinskih sestara i tehničara u djelatnosti hitne medicine Antun Bajan rekao je kako je ovime nakon dugog niza godina sestrinstvo u Hrvatskoj pored vertikalnog obrazovanja dobilo i horizontalno pa sada sestrinstvo uistinu postaje profesija te ima sve ono što ima ne samo europsko, već i svjetsko sestrinstvo.

Sinoć dva noćna leta helikopterske hitne

Beroš je rekao kako helikopterska hitna medicinske služba u srpnju počinje s noćnim letovima za što su pripremili heliodrome te su noćas već bila dva takva leta na otocima, a do sada je u tri mjeseca bilo preko 230 intervencija, najviše na obali.

Dio Centralnog zdravstvenog informacijskog sustava RH (CEZIH) jutros nije radio, a Beroš je rekao kako nije riječ o hakerskom napadu te sustav već funkcionira.

“Riječ je o određenim disfunkcionalnostima koje se javljaju s vremena na vrijeme. Razlog je neadekvatna informatička struktura u samom HZZO-u, upravo stoga je pokrenut postupak migracije cjelokupnog CEZIH-a u Centar dijeljenih usluga, gdje je informatička infrastruktura puno bolja i garantirat će u budućnosti da ovakvih zbivanja neće biti”, objasnio je Beroš.

Dodao je kako proces migracije traje više od godinu dana jer je kompleksan, ali ide predviđenim tokom.