Prvi znakovi suše već su zahvatili Francusku, Španjolsku i sjevernu Italiju izazivajući zabrinutost zbog opskrbe vodom, objavila je u ponedjeljak Europska komisija.

Zbog “iznimno suhe i tople zime” većina južne i zapadne Europe pogođena je anomalijama kada je riječ o vlažnosti tla i volumenu vode u rijekama, priopćila je Komisija.

Vodeni ekvivalent snijega u Alpama daleko je ispod povijesnog prosjeka i uzrokovat će “ozbiljno smanjenje” količine vode od topljenja snijega koja se slijeva u rijeke, po Komisiji.

Stručnjaci su zabrinuti jer to dovodi u pitanje opskrbu vodom za poljoprivredu, proizvodnju energije i ljude, po izvješću.

Europu očekuje toplije proljeće od prosjeka, a prognoze za kišu su neizvjesne, po izvješću.

Komisija u izvješću savjetuje da se pozorno prati razine vode i pripremi planove za očuvanje vode jer postoji “visok rizik” da će sezona biti “kritična” kad je riječ o vodnim resursima.

Upozorenje na sušu objavljeno je nakon što je Europa doživjela drugu najtopliju zimu od početka mjerenja 1979., po podacima Copernicusa, europskog programa za praćenje klime.

Prošlo ljeto, koje je ponovno bilo među najtoplijima dosad, toplinski valovi, malo kiše i suho tlo izazvali su suše koje su povećale rizik od šumskih požara.