PRVI VIRTUALNI OKRUGLI STOL Jakšić: ‘Prvi paket od Vlade bio je spor, slab i najviše na teret JLS-ova’; Kralj: ‘Zaustavili smo sve projekte koji nisu u fazi realizacije, ali gradnja vrtića ide dalje’

4. travnja 2020. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno PRVI VIRTUALNI OKRUGLI STOL Jakšić: ‘Prvi paket od Vlade bio je spor, slab i najviše na teret JLS-ova’; Kralj: ‘Zaustavili smo sve projekte koji nisu u fazi realizacije, ali gradnja vrtića ide dalje’


U subotu u jutarnjim satima održan je prvi virtualni okrugli stol pod nazivom „Mjere koje SDP provodi na lokalnoj razini za pomoć građanima i gospodarstvu“ gdje su se okupili SDP-ovi gradonačenici i načelnici te raspravljali o mjerama koje su proveli u svojim gradovima i općinama.

U raspravi su sudjelovali gradonačelnik Čakovca i saborski zastupnik Stjepan Kovač, načelnica Omišlja Mirela Ahmetović, gradonačelnik Umaga Vili Bassanese, gradonačelnik Trogira Ante Bilić, gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić i gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj.

Gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač istaknuo je kako su prije donošenja mjera razgovarali sa svim poduzetnicima te su prvo donijeli osnovni set mjera.

Fhoto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

– Uskoro kreće i drugi set mjera jer smo čekali reakciju države. Oslobodili smo sve plaćanje komunalne naknade koji su prestali s radom, nema plaćanja odvoza smeća. Ugostiteljima smo ukinuli porez na potrošnju i ne plaćaju više zakup javnih površina te smo ukinuli najamninu gradskih prostora i plaćanje spomeničke rente – kazao je Kovač te dodao kako su ukinuli plaćanje svih gradskih računa, a zateznih kamata i ovrha za vrijeme krize neće biti.

– Država nam je uzela porez na dohodak što znači 6 milijuna kuna na mjesečnoj razini, što nam radi određene probleme, no bez obzira na to mjere su krenule od ovog tjedna. Zbog zatvorenih tržnica osmislili smo za naše OPG-ove online platformu gdje naši lokalni proizvođači prodaju svoje proizvode, a dostava do kućnog praga je besplatna te se provodi u suradnji s našom komunalnom tvrtkom – rekao je čakovečki gradonačelnik koji se osvrnuo i na mjere koje su proveli za pomoć građanima.

– Donijeli smo odluku za jednokratnu pomoć građanima koji su se našli u krizi. Isplaćujemo jednokratnu pomoć dok ne krene drugi set mjera od Vlade. Za mjesec ožujak u gradskim i privatnim vrtićima plaćat će se samo polovica uplatnice, svi roditelji do daljnjega oslobođaju se plaćanje muzičke škole, produženog boravka, komunalne naknade i odvoza otpada za oba supružnika bez izvora prihoda.

– Odgodili smo gradske i komunalne račune, nema kamata i ovrha, karata za parking i osigurali smo novčana sredstva za najugroženije obitelji – za kraj rekao je Kovač koji je istaknuo kako su za 10 posto smanjili plaće u svim gradskim ustanovama i firmama, a svoju plaću donirao je za informatičku opremu djeci.

Koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić predstavio je svoje mjere koje su već stupile na snagu u Koprivnici.

– Prije mjesec i pol počeli smo se pripremati za ovu zdravstvenu pandemiju, jer smo postali svjesni da će ovo brzo prerasti u gospodarsku krizu neviđenih razmjera. Prvi paket od Vlade bio je spor, slab i najviše na teret JLS-ova. Mi smo izabrali nekoliko setova mjera koje smo uvodili iz tjedna u tjedan. Prvo se gradska uprava i cijeli sustav grada solidarizirao s ljudima koji su ostali bez posla ili su zatvoreni pa smo smanjili plaće za 15 posto zamjenicima i gradonačelniku, a ostalima 10 posto – kazao je Jakšić te nastavio.

– Uskrsnica neće biti, ali smo zaštitili sve one ljude na terenu, od čistača ulica pa do vatrogasaca. Isto tako smanjili smo 10 posto plaće zaposlenicima u ustanovama u kulturi i odgajateljicama u vrtiću. Ukidaju se naknade predsjedniku Gradskog vijeća, vijećnicima, upravnim odborima te neće biti isplate političim strankama, s čime smo skupili 1,5 milijuna kuna za tzv. “anti-korona” fond – naglasio je Jakšić.

– Uz te osnovne mjere ukinuli smo naknade roditeljima za vrtiće, školarinu u umjetničkoj školi te ljudi koji su ostali bez posla biti će oslobođeni plaćanja komunalne naknade, odvoza otpada i varijabilnog dijela u cijeni vode – rekao je koprivnički gradonačelnik i naglasio kako će radovi ići i dalje.

– Radovi i projekti ne smiju stati. Država nam duguje za prethodne EU projekte 11 milijuna kuna, a mi svejedno idemo u dvije nove investicije vrijedne 12 milijuna kuna – završio je Jakšić.

Vrbovečki gradonačelnik Denis Kralj sugovornicima je obrazložio mjere u Vrbovcu.

– Mi u Vrbovcu smo prvo čekali Vladu, a tek onda donijeli konačan paket mjera. Prvi set mjera smo pokrenuli odmah. Građane smo oslobodili komunalne naknade koji su izgubili posao. Ukinuli smo plaćanje vrtića dok su zatvoreni. Mi ne naplaćujemo ni parking, ni spomeničku rentu pa to nismo trebali ukidati – kazao je Kralj te pojasnio kako su ostale mjere usmjerene na gospodarstvo, no za to se još čeka sjednica Gradskog vijeća gdje će se i taj paket usvojiti.

– Što se tiče gospodarskih mjera zaustavili smo sve projekte koji nisu u fazi realizacije, ali gradnja vrtića ide dalje kao i svi infrastrukturni projekti koji su bitni za grad. Nema više zapošljavanja u gradskim firmama, bit će još nekih rezova, ali plaće zasada nećemo dirati – poručio je Kralj te zaključio kako će Grad pomoći svojim poduzetnicima u smislu ukidanja komunalne naknade i oslobođenja plaćanja zakupnine javne površine.

mm/prigorski.hr

Facebook Comments