U Teksasu je otkriven prvi poznati slučaj prijenosa zika virusa s čovjeka na čovjeka na području SAD-a, objavile su u utorak zdravstvene službe koje smatraju da je prenesen spolnim odnosom a ne ugrizom komarca, dan nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila izvanredno stanje na globalnom javnozdravstvenom planu.

Virus povezan s teškim prirođenim deformacijama kod tisuća beba u Brazilu širi se brzo po dva američka kontinenta i dužnosnici WHO-a u utorak su izrazili zabrinutost da će pogoditi Afriku i Aziju.

Vjeruje se da se zika širi ugrizom tigrastog komarca pa bi prijenos spolnim putem bio dodatni razlog za zabrinutost.

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) potvrdio je da je zabilježen prvi slučaj zaraze zika virusom kod osobe koja nije putovala u inozemstvo, objavio je na Twitteru ravnatelj CDC-a Tom Frieden. CDC još nije istražio kako se virus prenio.

Nakon toga slučaja CDC savjetuje muškarcima korištenje kondoma nakon povratka iz područja u kojima postoji zika virus. Trudnicama se savjetuje izbjegavanje kontakta sa sjemenom muškarca izloženog tom virusu.

Uprava za zdravstvo grada Dallasa objavila je kako je osoba vjerojatno zaražena spolnim odnosom s drugom osobom koja se vratila iz Venezuele. Zaražena osoba nije putovala u tu zemlju.Prema informacijama lokalnih vlasti nema prijenosa virusa komarcima na tom području.

Medicinska literatura za sada bilježi jedan slučaj otkrivenog zika virusa u sjemenu muškarca.

Američki crveni križ pozvao je dobrovoljne darivatelje krvi da prvih 28 dana nakon povratka iz ‘zaraženih’ zemalja ne daju krv.

Prema WHO-u virus bi na području obje Amerike mogao zaraziti četiri milijuna ljudi.

Do sada je najteže pogođen Brazil. U toj zemlji utvrđeno je više od 4000 slučajeva mikrocefalije kod novorođenčadi koje se povezuju sa zarazom zika virusom.

(Hina)

fah