U prvom hrvatskom muzeju vinogradarstva i vinarstva u Putnikoviću na poluotoku Pelješcu u četvrtak 27. lipnja 2024. predstavljena je monografija „Hrvatska vinska kultura“ autorice doc. dr. sc. Tanje Baran.

O knjizi su govorili dubrovačko-pelješki stručnjaci, etnolog i povjesničar umjetnosti, viši kustos Ivica Kipre, voditelj Etnografskoga muzeja u Dubrovniku te doc. dr. sc. Jasenka Maslek koja je doktorirala s temom iz pelješkoga vinogradarstva.

Ivica Kipre u svom se govoru osobito referirao na ulogu vina u brojnim životnim, godišnjim i radnim običajima, a apostrofirao je i važnost tzv. vinskih svetaca opisanih u knjizi. Govorio je i o ulozi zdravica na širem dubrovačkom području s naglaskom na zaštićenu Konavosku zdravicu. Zaključio je da je knjiga kompendij svih dosadašnjih poznatih spoznaja o mjestu vina u životu pojedinca i zajednice u Hrvata.

02 Predstavljanje Monografije

Jasenka Maslek uspoređivala je više statuta iz dubrovačkog kraja, prema kojima su bila uređena pravila bavljenja vinom, s „Križevačkim štatutima“ koji su pučki teatar protkan pjesmom i zdravicama pa opjevavaju društvenost i radost života uz vino u različitim životnim prilikama. Detaljno je govorila o počecima bavljenjem vinovom lozom u svijetu, o čemu cjelovito piše u knjizi, o važnosti vina u Bibliji, a progovorila je i o životu težaka tijekom prošlosti na pelješkim vinogradarskim položajima.

Autorica Tanja Baran cjelokupan je govor zaključila zdravicom svima okupljenima po „Križevačkim štatutima“ zaželjevši im velike radosti uz vino u budućim danima.

03 Klapa Staglin

Sudionike i publiku u ime organizatora Poljoprivredne zadruga Putniković koja upravlja muzejem pozdravio je upravitelj Ivo Đuračić izrazivši zadovoljstvo što je muzej mogao ugostiti veoma vrijednu vinsku monografiju od nacionalne važnosti, a glazbeni obol svečanosti dala je klapa „Staglin“ iz Slanoga.

04 Publika 05 Predstavljanje Monografije U Muzejskom Okruženju 06 Prvi Hrvatski Muzej Vinogradarstva I Vinarstva Putniković