Prvi broj Supermana postao najvrjedniji strip na svijetu

8. travnja 2021. Autor: prigorski.hr Zanimljivosti Prvi broj Supermana postao najvrjedniji strip na svijetu

Ilustracija/Unsplash


Rijedak akcijski strip u kojemu se prvi put pojavio Superman prodan je za rekordnih 3,25 milijuna dolara, odnosno za oko 20,7 milijuna kuna što ga čini najvrjednijim stripom na svijetu, piše portal screenrant.com.

Na naslovnici je omiljeni superjunak odjeven u crveni plašt koji iznad glave uzdiže automobil. Prvi je u seriji stripova Action Comicsa i smatraju ga “svetim gralom kolekcionara stripova”.

Nije čudno što je strip postigao ovako visoku cijenu jer se lik Supermana prvi put pojavio upravo u ovome, prvom izdanju Action Comicsa (Akcijski stripovi) u svibnju 1938. godine, koje se prodavalo za samo 10 centa.

Strip donosi priču o Supermanovu porijeklu i smatra se početkom žanra o superherojima. Ova priča govori o tomu kako je Superman došao na Zemlju s drugog planeta i postao Clark Kent.

Pretpostavlja se da u svijetu još uvijek postoji između 50 i stotinu izdanja iz iste serije, no u puno su lošijem stanju.

Kopija ovog stripa pronađena je među starim filmskim časopisima iz tridesetih godina prošlog stoljeća. Njujorška aukcijska kuća ComicConnect ističe da je strip u izvrsnom stanju. Novi je vlasnik “anonimni kupac” koji je “relativni početnik u investiranju u stripove”.

Druga kopija istog stripa prodana je 2014. godine za 3,2 milijuna dolara. (Hina)

Facebook Comments